Отворено писмо Удружења пилота ,,Курјаци са Ушћа’’

Упућено свима којих се то тиче, а требало би да се тиче свих нас!

Удружење пилота “Курјаци са Ушћа” је основано са циљем неговања традиције sрпског ваздухопловства али и чувања статуса и достојанства еснафа. Активно је скоро две деценије и у свом чланству има неколико стотина углавном војних пилота, који су након ургентног масовног пензионисања током 2004. године, ненавикнути на благонаклон однос државе према нима, осим када треба да се за њу гине, удружили сопствена средства и купили ,,брод’’ који је постао седиште Удружења, јер се то није тицало тадашњег државног руководства.
То јединствено Удружење пилота ,,Курјаци са Ушћа” је доведено на ивицу опстанка јер је по налогу градоначелника Београда Александра Шапића донето решење да се брод – седиште удружења уклони са тренутне позиције на левој обали реке Саве, јер као непрофитно удружење нисмо имали новца да учествујемо на лицитацији за комерцијалну локацију и тиме смо доведени у положај да се боримо за опстанак брода, а са њим и опстанак Удружења.
Вишемесечна институционална борба у којој смо тражили помоћ од свих оних који би требало да препознају значај нашег Удружења је резултирала Решењем градске инспекције о уклањању брода без икаквог предлога за нову локацију.
Обраћали смо се свим релевантним адресама у држави. Покушали смо да контактирамо градоначелника Шапића, али је то остало без резултата. Са нашим проблемом упозната је и премијерка Ана Брнабић, обратили смо се и начелнику Генералштаба, министру одбране, министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, председнику Републике Србије Александру Вучићу… Они до којих је наш допис стигао и са којима смо имали прилику да разговарамо, начелно су нам изражавали подршку и наглашавали да то није у њиховој надлежности.
Када је требало, ми смо знали шта је наша надлежност и дужност. Сви смо били доступни, увек на располагању. Нико се није скривао, нико није рекао не. И никога страх није паралисао да уради оно што је његова дужност.
Овим путем апелујемо на Градску управу да нам додели локацију на коју можемо да преместимо брод – седиште Удружења, а да то не буде гробље бродова. Много је пилота прерано завршило на таквом месту... О томе ћете вероватно данас слушати на свечаном обележавању Дана почетка НАТО агресије.
 
Додатне информације о удружењу пилота „Курјаци са Ушћа”
 
Брод је уређен као клуб затвореног типа а поред неколико стотина чланова удружења приступ имају и чланови клуба, којих има близу три стотине. Удружење негује традиције ,,Прве српске ескадриле’’.
 
Сам брод је постао место сусрета и помирења пилота из региона, па и пилота страних ваздухопловстава, те су нам тако гости били пилоти Велике Британије, Италије, Данске, Русије, Норвешке, Француске, Бугарске, Румуније, Аргентине, Италије... Осим неговања традиција и хуманитарних акција на броду се одржавају сусрети многих генерација пилота, сусрети моделара, младих шахиста...
 
На њему су реализоване бројне хуманитарне акције везане за помоћ породицама наших страдалих колега, велики допринос смо имали и у периоду ослобађања мајора Шишића.
 
Сваке године одржавамо Меморијални спортски турнир ,,Живота Марковић” у коме учествују екипе јединица Ратног ваздухопловства и представника многих других удружења из града. Током претходне године у већим градовима у Србији одржали смо низ трибина о значају Српске авијатике кроз историју, са циљем мотивације младих да се определе за овај частан позив. Наш највећи партнерски заједнички пројекат са градом била је организација великог међународног ваздухопловног митинга на Калемегдану. Укратко бројне су активности које се реализују искључиво непрофитабилно.
 
Поред пилота на броду су се окупљала и бројна друга удружења: Удружење ветерана ПТЈ ''Кобре'', Удружење ветерани 63. ПадБр - Београд центар и Удружење ''Подморничар'' тако да је брод постао амбијент за који је везано преко 1000 људи који су својим односом према својој држави, када је то било најтеже доказали свој патриотизам и херојство. Многи од њих су инвалиди и ова локација је била сасвим примерена да и они могу да буду део те ретке и неуобичајене приче.
 
24.03.2023. године.
Управни одбор Удружења пилота „Курјаци са ушћа“

Оставите одговор