Милоје Павловић

пилот
(1993 - 1994)
mika_zps6247d508

Милоје Павловић је рођен 1948. године у селу Доња Буковица, општина Љубовија, Србија. Основну школу је завршио у Копривници, Хрватска. Јавио се 1962. године на конкурс за Ваздухопловну војну гимназију у Мостару, тада “Припремна школа ВВА”, коју је завршио 1964. године. Затим је наставио школовање у ВВА као питомац 19. класе. Након школовања у Земунику код Задра и у Пули, по завршетку ВВА, 1967. године, унапређен је у чин потпоручника и добио је летачко звање пилота. Одмах по завршетку ВВА постао је наставник летења, а затим командир авијацијског одељења, инспектор за летачке послове у команди пука, командант ескадриле. КША РВ и ПВО завршио је 1978. године, када је постављен за команданта Центра за обуку пилота иностраних оружаних снага (ЦОПСОС) ВВА у Мостару.

Потом одлази на аеродром Петровац код Скопља за Команданта 98. авијацијске бригаде. Са те дужности одлази у Команду 3. Вак у Нишу за помоћника команданта корпуса за летачке послове. По завршетку Школе оператике РВ и ПВО, распоређен је у Команду 1. корпуса РВ и ПВО, убрзо постаје начелник штаба, а потом и Командант корпуса. Од  лета 1992. године био је начелник штаба Команде РВ и ПВО, а од лета следеће 1993. године до пензионисања 1994. године, обављао је дужност  Команданта РВ и ПВО.

Летео је на дозвучним млазним школским и борбеним авионима у РВ и ПВО.

Све дужности је успешно обављао и са високим резултатима у обуци, руковођењу и командовању. Два пута је превремено унапређиван у виши чин, а више пута је похваљивам награђиван и одликован. Носилац је звања Инструктор летења и Златног пилотског знака.

У чин генерал-мајора унапређен је 1992. године.

Са дужности команданта РВ и ПВО, на лични захтев, пензионисан је у 46 години живота, почетком 1994. године

Ожењен је, има двоје деце. Живи у Батајници.

У Удружењу пензионсианих војних летача и падобранаца (УПВЛПС), био је почасни председник на дужности Команданта РВ и ПВО, и председник Удружења од 1999. до 2001. године.