Позив на дружење „Рајловчана“

У суботу 3. фебруара, одржаће се већ традиционално дружење "Рајловчана"...

Као и низ година унатраг и ове, 2024-е године, дана 3. фебруара ће се организовати дружење некадашњих припадника ШЦ РВ и ПВО.

Да се укратко подсетимо...

На основу Наредбе пов. бр. 8., Врховног штаба Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије од 3. фебруара 1945. године, у Новом Саду је основана Ваздухопловна подофицирска школа (ВПШ) - претеча каснијег Школског центра РВ и ПВО (ШЦ РВ и ПВО) - "дома" свих "Рајловчана"...

Школа се након кратког "боравка" у Краљеву (где је из Новог Сада пребачена у лето 1945. године), током марта месеца 1946. године пребацује на аеродром Рајловац код Сарајева. 

Током наредних деценија, из ове "клице" настаје Школски центар РВ и ПВО који у свом саставу објединава Средњу војну школу РВ и ПВО (СВШ РВ И ПВО), Војну академију РВ и ПВО (ВА РВ и ПВО), Школу стручних радника РВ и ПВО (ШСР РВ и ПВО), те школу резервних официра (ШРО)...

ШЦ РВ и ПВО је деценијама био база за школовање ваздухопловно-техничког кадра нашег ваздухопловства. У кабинетима ових престижних школа у саставу ШЦ, стицали су знања хиљаде и хиљаде техничара, инжењера и пилота нашег РВ и ПВО.

Као и годинама унатраг и ове ће бити организовано окупљање свих припадника некадашњег Школског центра.

Скуп ће се одржати у суботу, 3. фебруара 2024. године у ресторану Централног дома Војске, Француска 2, са почетком у 12 сати.

Позвани су сви. Некадашњи питомци и ђаци школа и академија, професори, наставници и васпитачи; војници, подофицири, официри и цивилна лица... Из Школског центра, ваздухопловне базе, СВШ, ВШСР, Војне академије, Завода "Орао",...

Једном речју, добродошли су сви "Рајловчани" који су један део свог професионалног живота или школовања провели на том војном аеродрому наше некадашње војске.

Предвиђено је да дружење траје од 12 до 18 сати, а котизација за ручак и неограничено домаће пиће је 3000 рсд. Ручак наравно није услов за присуство скупу.

Заинтересовани би требало свој долазак да потврде до 29. јануара Мирославу Микију Марковићу на телефон 063/7742482.

Дакле, субота, 3. фебруар 2024. године у 12 сати, Ресторан Централног дома Војске Србије, Француска 2., Београд. Видимо се!!!

Оставите одговор