Честитке УПВЛПС поводом 2. августа, Дана рода авијације

Поводом 2. августа Дана рода авијације, УПВЛПС је упутило честитку Команданту РВ и ПВО, те командантима 204. и 98. вбр., као и Удружењима пилота "Курјаци са Ушћа" и "Ма 2+"

У честитки команданту вида се наводи:

Поштовани господине генерале!

Испред чланова Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије – ветерана РВ и ПВО, и лично, најсрдачније Вама, Вашим сарадницима, припадницима Команде РВ и ПВО, целокупном саставу нашег РВ и ПВО, а пре свега припадницима рода авијације и свим летачима, авио‐механичарима и инжењерима,

Честитам Дан рода авијација 2. август, и Желим Вам срећну авијатичарску славу Светог Илију Громовника.

Навршава се 125 година од дана када је Александар I Обреновић по милости божијој и вољи народној Краљ Србије наредио да се у Уредби о формацији целокупне војске учине измене и допуне, у члану 23 „4 код инџинирије“ да се дода: На крају четвртог става: „По могућству образоваће се у свакој дивизији још и ваздухопловска и велосипедска оделења из кадорва који ће се још и миру тим службама обучавати.“

Чиме је фактички ваздухопловство уведено у Српску војску и назначено школовање ваздухопловних стручњака. Тог датума сећамо се са највишим поштовањем, јер смо увели ваздухоплвоство међу првима у свету. То је залога нашег опстанка и светле будућности српског ваздухопловства.

У 106. години нашег РВ и ПВО, срећни и поносни што смо део велике породице српских ваздухопловаца – авијатичара, ракетша, радариста, техничара и инжењера, која се непрекидно шири више од века, делимо са свим припадницима РВ и ПВО и рода авијације радост славе и жељу за даљи благородни пут.

Даће Бог да живи наше ваздухопловство, расте и развија се, док год то земљи Србији и њеном народу буде потребно, на понос, дику и за одбрану њеног неба.

Срећни нам и здрави били!

Срдачно вас поздрављамо!