Прослава два века од “Боја на Дубљу”

Уз државне и војне почасти и полагање венаца у порти цркве Светог Вазнесења Господњег у Дубљу, одржана је централна прослава обележавања 200 година од Боја на Дубљу. У име Владе Републике Србије, венац је положио државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић док је свету архијерејску литургију служио владика шабачки Лаврентије са свештенством.

IMG_9540_1

Уз највише државне почасти у порти цркве Светог Вазнесења Господњег у Дубљу, одржана је централна прослава – обележавање 200 година од „Боја на Дубљу“. Организатори манифестације су: Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова, Општина Богатић, Културно- образовни центар Богатић, Црквена општина Дубље, Месна заједница Дубље, Туристичка организација општине Богатић. Свету Архијерејску литургију служио је владика шабачки Лаврентије са својим свештенством. Службу је пратио хор диригента Бранка Ђурковића. Његово преосвештенство владика Лаврентије уручио је грамате институцијама и појединцима заслужним за организацију манифестације.

IMG_9520_1Пре свечаног полагања венаца, освештано је спомен обележје посвећено изгинулим ратницима и одржан парастос. “Окупили смо се да испунимо своју свету дужност према оним витешким и великим душама, које су животе своје узидале у срећнију будућност отаджбине и покољења”, рекао је у свом обраћању владика шабачки Лаврентије. Уз интонирање државне химне, венце су положили представници локалне самоуправе у Богатићу, Месне заједнице Дубље, представници Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида и других удружења, начелник Мачванског управног округа , као и представници суседних градова и општина. “Ми савременици смо добили изузетну прилику, а Влада Републике Србије нас је почаствовала, јер је нашу манифестацију уврстила у свој државни програм, што овакав догађај то и заслужује”, рекао је Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић. Венце у спомен-костурници у којој се налазе посмртни остаци српских и аустроугарских војника из Првог светског рата, положили су војни аташеи Републике Чешке и представници Владе и Војске Србије.

IMG_9500_1Бој на Дубљу била је велика битка између српских устаника и турске војске, која се одиграла у мачванском селу Дубље, 14. по старом, односно 26. јула по новом календару 1815. године. У бици су живот изгубиле српске војводе Милић Дринчић и Сима Ненадовић, али су Турцима нанети велики губици. Битком на Дубљу завршен је оружани део Другог српског устанка. О значају овог историјског догађаја за српски народ, говорили су Ненад Бесеровац – председник Општине Богатић и Зоран Ђорђевић – државни секретар у Министарству одбране. “Дух немерљивог херојства, борбености и пожртвованости, главна су одлика храбрих бораца који су несебично јуришали у сусрет непријатељу спремни да дају свој живот за слободу отаджбине. И након два века тај дух се снажно осећа и данас овде”, рекао је Зоран Ђорђевић – државни секретар у Министарству одбране.

11796404_868977749851798_3922413288710602860_nОдржана је и свечана академија – уметнички програм музичко сценског приказа посвећеног “Боју на Дубљу”. Учешче су узели глумци позоришта из Богатића, Прњавора и Шапца, плесна група ФА Ђидо из Богатића уз музику Горана Љубанића, мешовити хор „Мачвански“ под руководством Ивана Радовановића. Специјалну кореографију припремила је Кристина Пајкић, а комплетан програм режирао је Иван Томашевић-Жућа, првак Шабачког позоришта. У вечерњим сатима у склопу манифестације одржан је Хајдучки вишебој, надметање за избор „Војводе Дубљанског“. У специјалном делу Културно-уметничког програма наступила је солисткиња Данка Стојиљковић и Народни оркестар РТВ-е.

IMG_0013_resizeИ наше Удружење, као и земунски огранак УВПС су својим присуством увеличали ову манифестацију. То је била прилика и за целодневно дружење са нашим пензионисаним ваздухопловцем Миленком Ковићем и гостољубивим Мачванима. Представници УПВЛПС су обишли и локално гробље у селу Дубљу, где су се поклонили сенима трагично настрадалог колеге Јована Пенића. [фото галерија]

Богатић.рс, МОРС, Милан Ракић

Оставите одговор