КРВАВА БАЈКА – 80 година после

Делегација Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), учествовала је на државној церемонији у Крагујевцу поводом обележавања 80. годишњице од великог злочина немачке војске и домаћих сарадника над становницима Крагујевца 21. октобра 1944. године.

На позив СУБНОР-а Србије, наше Удружење се одазвало и узело учешће у одавању почасти невиним крагујевачким жртвама.

Поред делегације нашег удружења и делегације СУБНОР-а Србије, коју је предводио председник Видосав Ковачевић, била су присутна и бројна друга удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

На челу данашње манифестације био је Председник Републике Србије Александар Вучић, којем су се придружили потпредседница Бундестага Клаудија Рот, министри Владе Србије, Амбасадори САД, Руске Федерације, Немачке, Пољске, Велике Британије, Белорусије, Француске и других страних држава, те бројне делегације из земље и иностранства.

Све нас окружиле су хиљаде грађана Крагујевца и околине. На место страдања, изашла су и сва деца из крагујевачких школа. Изашла су да присуствују најважнијем часу историје, које свако дете мора да види и чује.

Државна церемонија, била је у Спомен парку "Крагујевачки октобар" у Шумарицама, са почетком у 10 часова.

Да подсетимо. Спомен парк "Крагујевачки октобар" у Шумарицама подигнут је 1953. године и до данашњих дана се развија по питању нових споменика, тематских изложби и музејске поставке.

Парк данас представља непокретно културно добро. Спомен парк подигнут је у знак сећања на невине жртве крагујевачког стрељања који су починили припадници немачког Вермахта 21. октобра 1944. године.

Током три дана, немачки окупатори су уз подршку домаћих сарадника стрељали око 3000 становника Крагујевца и околних села. Међу страдалима било је и 300 ученика и професора Прве крагујевачке гимназије, много шегрта из крагујевачких радњи и 15 дечака, локалних чистача обуће.

Сви су доведени у Шумарице и стрељани су без изузетка у знак одмазде, због погинулих и рањених немачких војника у борбама око Крагујевца претходних дана.

Није било милости, невини су морали да страдају за пример свима!

На тај начин, дословно је спроведена наредба немачког генерала Франца Бемеа: "Стрељати 100 Срба за једног убијеног Немца и 50 Срба за једног рањеног Немца!"

Код познатог споменика "Споменик стрељаним ђацима и професорима" који је подигнут у знак сећања на "Крагујевачки октобар", одржан је молебан који је предводио владика шумадијски Јован, уз саслужење бројних свештеника Епархије Шумадијске.

Следило је полагање венаца. Већ традиционално, прво су венац положили ученици и професори Прве крагујевачке гимназије. Затим је венац положио Председник Републике Србије Александар Вучић, те остали представници Владе Србије, дипломатских представништва, те бројних организација и удружења.

Одржан је потом Велики школски час, традиционална манифестација октобарских комеморативних свечаности.

Изведена је поема "Црни дан" Душка Радовића, која је на овом месту први пут представљена пре пола века, далеке 1971.године.

Поема почиње и завршава, познатим речима;

"Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета ђака у једном дану..."

Дуго је трајало извођење поеме; ваљда тако и треба да траје једна таква поема. Поема која говори о смрти невине деце, добрих учитеља, вредних занатлија, савесних сељака, добрих комшија и часних кумова.

Са задњим речима поеме, пред свима нама, стајао је један камен и на њему исписане речи професора који је са својим ученицима стајао пред цевима које ће их који тренутак касније послати у вечност.

"Пуцајте! Ја и сада држим час!"

Ваздухопловни заставник-летач у пензији, 

Саша Јовановић 

Оставите одговор