УПВЛПС на обележавању 77-е годишњице ослобођења Београда

Данас је делегација Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС) учествовала на Централној државној церемонији поводом обележавања 77-е годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату.
На позив организатора, а ове године то су били Влада Републике Србије и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, наше Удружење се одазвало и узело учешће у церемонији.
Поред нашег удружења, учествовала је и делегација СУБНОР-а Србије, те бројна друга Удружења која негују традиције ослободилачких ратова.
Централна државна церемонија била је на гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату и почела је у 10 сати.
Да подсетимо, гробље под називом ОСЛОБОДИОЦИМА БЕОГРАДА 1944., посвећено је свим палим борцима из састава јединица НОВЈ и палим борцима из састава јединица Црвене армије, а које су учествовале у Београдској операцији, током које је ослобођен главни град Југославије.
Београдска операција представља једну од најзначајнијих и највећих битака на Балкану у Другом светском рату. Операција је трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године и била је део пуно већег оперативног плана којим је ослобођена Србија и југоисточни део Југославије од окупатора.
Здружене јединице НОВЈ и Црвене армије, нанеле су огромне губитке окупаторима током Београдске операције, ослободиле су Београд и наставиле операције за коначно ослобођење целе земље.
Ослобођењем Београда окончана је окупација града од стране окупатора, која је трајала 1287 дана.
Током борби за ослобођење Београда, погинуло је 2953 бораца Народноослободилачке војске Југославије;
као и 960 војника Црвене армије.
Централна државна церемонија започела је заједничким полагањем венаца на улаз у гробље Ослободиоцима Београда 1944. године.
Венце су положили, испред Владе Републике Србије министарка Кисић Дарија, делегација Министарства Одбране и Војске Србије, представници града Београда, делегација СУБНОР-а Србије, те делегације Амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана, Грузије, Казахстана и делегација Генералног конзулата Јерменије.
Након полагања венаца, уследило је интонирање химни свих држава које су учествовале на Централној државној церемонији.
После химни, венце су положиле делегације бројних удружења која негују традиције ослободилачких ратова, представници борачких организација, представници ратних бригада, те бројни грађани.
Следило је полагање венаца на споменик Вечне ватре, који нас је и овај пут дочекао са речима, НИКО НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕН - НИШТА НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕНО.
Речи које нас подсећају, речи које нас уче и речи које нас опомињу.
У спомен парку су поред бројних плоча са именима погинулих бораца, грађани положили цвеће и барем на тренутак, вратили их из заборава.
На крају церемоније, све делегације положиле су венце на споменик ЦРВЕНОАРМЕЈЦУ и минутом ћутања опростиле се од хероја који су ослободили наш град.

Ваздухопловни заставник-летач у пензији, 

Саша Јовановић 

Оставите одговор