Милан С. Узелац

kraljevinajugoslavija_zpsf14f1ee2
Дивизијски ђенерал МИЛАН С. УЗЕЛАЦ
пилот
(29.07.1920. године – 19.08.1923. године)
Uzelac_zps7087180b

Милан С. Узелац је рођен је у месту Коморан (Мађарска) 26.08.1867. године. Пилотску школу завршио је у Бечком Новом Месту. Имао је успешну војну каријеру тако да је у време распада Аустроуграске војске био на положају команданта аустро-угарског ваздухопловства са генералским чином.

У југословенску војску примљен је 1920. године, у одељење инжињерије у Главном Ђенералштабу, са чином дивизијског генерала. Наредбом Министра војске и морнарице од 20. јула 1920. године постављен је за начелника новоформираног Одељења за ваздухопловство у Министарству војске и морнарице. На тој дужности, која је уједно била и дужност Команданта ваздухопловства, био је од 29. јула 1920. године до 19. августа 1923. године  када је пензионисан.

Започео је реорганизицију ваздухопловства. У Министарству војске и морнарице формира Одељење за ваздухопловство са самосталном формацијом (Ваздухопловна команда је била у саставу инжињерије), састава три отсека: за сувоземно ваздухопловство (за управу и командовање); за поморско ваздухопловство (за везу са мронарицом): за цивилно ваздухопловство (руковођење индустријом, додела звања). Ваздухопловство постаје род војске. Основана је Команда ваздухоплоства, формирају се ваздухопловни пукови, ескадриле за извиђање у армијским областима. У јуну 1922. године у југословенском ваздухопловству уведена су летачка звања и летачки знаци.

У Новом Саду је 01. априла 1921. године формиран Ваздухопловни арсенал, Механичарска школа, Течај радиотелеграфиста и радио-монтера; почиње са радом Извиђачка школа као и школа за обуку резервних официра - ђака. У Мостару почиње са радом Подофицирска пилотска школа, а у Новом Саду официрска пилотска школа. Написао је “Мемоаре о организацији ваздухопловства Краљевине СХС”. У току Другог светског рата примљен је са генералским чином у Зракопловство НДХ. Добио је почасно звање “нестор” Зракопловства НДХ и златни летачки знак. Преминуо је у Загребу 07. јануара.1954. године у 88. години. Био је свакако једна од најконторверзнијих личности наше ваздухопловне историје, обзиром да је био Командант Аустро-Угарског, а потом југословенског ваздухопловства, те високи дужносник Зракопловства НДХ.

Оставите одговор