Књига о првом команданту нашег ваздухопловства на сајту Удружења ваздухопловних историчара Русије

Пред обележевања 108-е годишњице од оснивања нашег ваздухопловства - 24. децембар, на сајту ИВАК-а (Институт за историју ваздухопловства, авијације и космонаутике Руске академије наука), представљена је књига „Српски аеронаут пуковник Коста Милетић“, аутора мр Златомира Грујића, председника УПВЛПС.

Књигу о првом команданту нашег ваздухопловства, нашем првом школованом ваздухопловном стручњаку и првом летачу, балонеру-аеронауту, пуковнику Костадину Кости Милетићу, Златомир Грујић је након вишегодишњег истраживачког рада написао и објавио прошле, 2019. године.

Промоција монографије „Српски аеронаут пуковник Коста Милетић“, одржана је 9. октобра 2019. године у Великој сали Дома ваздухопловства.

Многобројној публици је тада представљено ово, по оцени многих - капитално дело ваздухопловне публицистике, чиме су аутор Грујић и Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС) као издавач, на овај начин допринели истраживању историје наше авијације.

Годину дана касније, крајем новембра ове године, приказ књиге о Кости Милетићу је објављен на сајту руског Института за историју ваздухопловства, авијације и космонаутике - ИВАК.

У тексту под називом "Из Србије са љубављу", аутора Виталија Лебедева председника ове установе, представљена је књига о Кости Милетићу, али и део преписке Грујића и Лебедева од пре неколико година када је овај Институт из Санкт Петербурга помогао грађом везаном за школовање Косте Милетића у том граду 1901-1902. године.

Тако да се на један симболичан и виртуелан начин, након готово 120 година, Коста Милетић "вратио" у град у којем је научио да лети.

Поред објављивања Трећег поглавља књиге о школовању Косте Милетића у Русији (читав одељак је објављен на руском језику)-"клик", посетиоцима сајта је омогућено и "скидање" целе књиге, у ПДФ формату, на српском језику.

Као посебно признање Грујићу као аутору књиге (и пријатељу како наглашава Лебедев), на руском сајту се налази и препорука читаоцима за праћење сајта УПВЛПС и нашег "Ваздухопловног билтена" што се може схватити и као својеврано признање нашем досадашњем раду на неговању ваудухопловних традиција.

Институт ИВАК делује у оквиру Одељења за историју ваздухопловства и космонаутике Санктпетербуршког огранка Руске академије наука (РАН).

Оставите одговор