In Memoriam, Давид Стојмановски (1925-2020)

У Београду је 16. децембра у 95-ој години преминуо ДАВИД СТОЈМАНОВСКИ потпуковник авијације у пензији пилот. Био је један од најстаријих војних пилота у Србији.

Давид је рођен 6. јуна 1925. године у сиромашној породици у селу Никуљане, Северна Македонија. Као једанаестогодишњак одлази у Београд где је учио пекарски занат. Ту га је затекао Други светски рат. Давид се 1943. године враћа у родни крај и прикључује НОП-у. У Народооослободилачку војску Југославије ступио је добровољно 1944. године.

После ослобођења постао је питомац Прве класе ВВУ у Панчеву. Школовање је завршио 1. новембра 1947. године са врло добрим успехом и добио звање пилота - јуришника. Завршио је и Вишу војну академију РВ и ПВО.

Обављао је дужност пилота, командира авијацијског одељења и ескадриле, официра за летачке послове и начелника штаба авијацијског пука, а потом је био члан и председник Сталне испитне комисије за чин мајора.

Летео је на 14 типова авиона руске, америчке и југословенске конструкције и производње. Одликован је је са ОЗН III, ОВБЗ III, СНАсз и другим.

Службовао је у Нишу, Задру и Београду.

Сахрана Давида Стојмановског је у недељу 20. децембра у 15:20 сати на Новом бежанијском гробљу.

Удружење пензионисанх војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС) и овим путем породици ппук Стојмановског изражава саучешће.

*У монографији Прве класе ВВУ „ЗА НАШЕ НЕБО“ аутора нашег уваженог члана Милоша Мида Миликића и питомца 1. класе ВВУ, подаци о Давиду Стојмановском налазе се на 153 страни.

Оставите одговор