Промоција монографије „Српски аеронаут пуковник Коста Милетић“

У среду 9. октобра ове године је у великој сали Дома ваздухопловства у Земуну одржана промоција монографије мр Златомира Грујића о пуковнику Кости Милетићу, нашем првом ваздухопловцу и првом команданту нашег војног ваздухопловства.

У години када се навршава 145 година од рођења првог српског ваздухопловца, пилота балона – аеронаута, стручњака за одржавање балона и организацију летења на балонима, за рад са голубијом поштом и метеоролошком станицом, првог команданта српског ваздухопловства, председника Удружења резервних авијатичара КЈ и председника Надзорног одбора Кредитне задруге ваздухопловаца у КЈ, по многима „Оца српске авијације“, или „српског Дедала“, након година истраживања живота и дела Косте Милетића, пуковник авијације у пензији, мр Златомир Грујић, председник Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС) је овом монографијом обогатио нашу ваздухопловну "библиотеку".

Пред многобројном публиком у сали Дома ваздухопловства, представницима свих јединица и установа РВ и ПВО, Генералштаба и Министарства одбране, војних и цивилних ваздухопловних удружења, о књизи су говорили њени рецензенти, као и сам аутор.

Некадашњи командант нашег вида, генерал-мајор у пензији Ранко Живак, један од рецензената књиге је у обраћању присутнима подсетио на визионарски дух Косте Милетића у организацији и изградњи нашег ваздухопловства од самих његових почетака, истичући као корисно за разматрање и са данашњег аспекта развоја и опремања РВ и ПВО неколико важних момената; најпре сам систем обуке и школовања летачког и техничког кадра, логистику-нарочито у борбеним дејствима, те као нарочито битно, што се провлачи кроз целокупну историју нашег вида - неразумевање специфичности ваздухопловних снага и незнање  о ограничењима и борбеним могућностима употребе, код доброг дела командног кадра који "одлучује" о "судбини" ваздухопловства на стратегијском нивоу Војске.

Секретар удружења Милан Ракић је присутнима прочитао извод из резензије Војислава Стојановића, потпредседника УПВЛПС који је преминуо  21. јуна ове године. Говорећи о вредности књиге о нашем првом команданту, Стојановић се осврнуо на досадашњи ауторов опус, изражавајући мишљење да је ова књига до сада највредније дело Златомира Грујића.

Мирјана Новаковић Мунишевић, Виши кустос Музеја ваздухопловства је указала на чињеницу да овим делом аутор исправља историјску грешку - јер је Коста Милетић у досадашњој ваздухопловној историографији некако био запостављен и остављен по страни.

Са тим ставом се слаже и Дарко Младеновић, заменик директора Музеја ваздухопловства, при том указујући да између осталог књига пружа мноштво одговора и изненађујуће пуно података о животу Косте Милетића.

Заједничко код свих рецензената (и актуелног команданта РВ и ПВО генерал-мајора Душка Жарковића који је због обавеза био спречен да присуствује промоцији) је да књига представља вредно и надасве садржајно дело о животном опусу нашег првог команданта.

Напослетку се присутнима обратио и аутор, мр Златомир Грујић који је говорио о свом дугогодишњем раду на овом делу, свим изазовима на које је наилазио у истраживачком раду; нарочито у покушају осветљавања приватног живота Косте Милетића.

Аутору је велику помоћ пружила и група руских историчара који су му прижили на увид документа релевантна за боравак и школовање Косте Милетића у Русији, на чему се аутор посебно захвалио.

Пре свечаног коктела приређеног за присутне у Галерији "Икар" Дома ваздухопловства, аутор је рецензентима доделио спомен дипломе нашег Удружења које носе име Косте Милетића, а потом донаторима који су помогли да ово дело угледа светлост дана - Удружењу војних пензионера Србије, Удружењу линијских пилота Србије и Удружењу пилота "Тигрови" и њихове примерке књига.

Такође, поред Генералштаба Војске Србије, Министарства одбране, Војне академије, ВМА, ЦВНИД, МЦ "Одбрана" и Војног музеја - којим је представницима уручена књига, аутор је посебно свакој јединици и установи у саставу нашег РВ и ПВО поклонио по неколико примерака монографије о Кости Милетићу.

Иначе, књига је у тврдом повезу формата Б-5, обима 492 стране са 245 фотографија и илустрација.

Поред предговора и увода, књига има осам поглавља, закључак, индекс имена, библиографију, рецензије и резимее на српском, немачком, руском и енглеском језику. У прилогу су биографије свих команданата РВ и ПВО од оснивања 1912. године до данас и хронологија нашег ваздухопловства од 1818-2018. године. Књига се може набавити у нашем Удружењу.