Традиција се наставља…

Као и 15 и више година унатраг, и овог 14-ог јунског дана су припадници Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), посетили село Влакчу, родно место нашег првог школованог војног пилота, наредника Михаила Петровића.

IMG_0360_resize

Врео летњи дан није био препрека за поштоваоце наше ваздухопловне традиције да се окупе на овом месту и поклоне сенима нашег првог пилота и наше прве ваздухопловне жртве.

IMG_0309_resizeВећ традиционално јунско окупаљање (14. јуна 1884. године се у селу Влакча код Крагујевца родио Михаило Петровић) у организацији Завичајног удружења "Михаило Петровић" из Влакче и нашег Удружења, био је и прилика за дружење ваздухопловаца свих генерација.

Испред Михаилове родне куће, где смо положили венце, присутнима се обратио секретар Завичајног удружења Драгољуб Швабић, који је окупљене подсетио на значај који Михаило Петровић има за овај крај, наше ваздухопловство и Србију уопште. Потпредседник УПВЛПС, Војислав Стојановић је између осталог указао на чињеницу да, како наш први војни пилот, тако и први командант војног ваздухопловства-Коста Милетић, немају адекватно спомен обележје.

IMG_0412_resizeСвечаном скупу су присуствовали и изасланик Команданта РВ и ПВО, пуковник Драган Панић, представници локалне самоуправе и општине Крагујевац, Лабуд Булатовић из Ваздухопловног савеза Србије, Душан Бошковић из Удружења за неговање ваздухопловних традиција, Мирослав Кнежевић директор Музеја ваздухопловства, припадници Удружења потомака солунских ратника "Др Арчибалд Рајс".и други...

Овај скуп у Михаиловом родном месту је био и прилика за промоцију књиге "Споменица српског војног ваздухопловства", приређивача Александра Огњевића. Свечаност је настављена у дворишту основне школе у Влакчи уз богат културно-уметнички програм у извођењу драмског уметника Александра Дунића и наступе фолклорних група из Влакче и околине. [фото-галерија]

Оставите одговор