Промоција књиге „Споменица српског војног ваздухопловства“

Промоција књиге Споменица српског војног ваздухопловства, приређивача Александра М. Огњевића, Огњана М. Петровића и Ненада М. Миклушева, одржана је 10. јуна 2015. у 17.00 часова у великој сали зграде Команде ваздухопловства у Земуну.

p3

Пред неуобичајено великим аудиторијумом за овакве прилике, у организацији Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС) , одржана је промоција поменуте књиге од стране приређивача, господе Александра Огњевића и Ненада Миклушева. Међу присутнима се налазио и изасланик команданта РВ и ПВО, пуковник Драган Лазаревић, као и госпођа Вера Јанић, удовица господина Чедомира Јанића, посебно позвана за ову свечану прилику. После пригодне уводне речи потпреседника УПВЛПС, господина Војислава Стојановића, промоција је почела приказивањем петоминутног филма измонтираног од фотографија које приказују војнички пут и живот почившег пуковника Миодрага П. Томића, који је посебно за ту прилику припремио господин Петар Недељковић.

p1После уводне речи господина Огњевића, господин Миклушев је укратко описао како се изгубљени и необјављени рукопис пуковника Томића после готово педесет година вратио у Србију, посредством светски познатог историчара, почившег господина Августа Блумеа. Промоцију је наставио господин Огњевић, излажући детаље везане за живот и рад пуковника Томића, па до тога како је добио идеју да се Томићев рукопис преточи у једни вредну публикацију и како су га у томе подржали господа Петровић и Миклушев  и то у годинама када се слави стогодишњица Великог рата. Посебно је обратио пажњу на учешће друге двојице приређивача, као и људи који су несебично помогли у изради и техничком делу приликом припреме и штампе ове књиге, посебно се осврнувши на господина Александра Станојевића (Instant System d.o.o.) који је припремио и одштампао књигу.

Гp2aосподин Огњевић је такође скренуо пажњу и да је ова књига на један посебан начин посвећена почившем господину Чедомиру Јанићу, који је иза себе оставио велики легат. Такође је и напоменуо да је књига одштампана средствима приређивача, јер по старом обичају није било разумевања за финансирање штампања материјала који је од прворазредног историјског значаја за Републику Србију. Како је у завршној речи нагласио предсеник УПВЛПС господин Златомир Грујић  – „Томићев рукопис свакако представља Свети Грал српске и краљевске југословенске ваздухопловне историографије. Велика је ствар  што се коначно вратио тамо где припада, као и да је преточен у једну изванредну књигу чијој презнтацији данас  имамо велико задовољство да присуствујемо.“

Промоција је и медијски пропраћена присуством телевизијске екипе BimBros Media Group, која је у целости снимила догађај.

p9Књига Споменица српског војног ваздухопловства је одштампана у А4 формату на 204 стране и тврдом луксузном повезу. Двојезична је, српско/енглеска, са текстом који покрива период од почетка прошлог века, Балканских, преко Великог до Другог светског рата (1910-1941). Масиван и импресиван фото материјал од 342 црно-беле фотографије је подељен у пет поглавља која хронолошки прате живот пуковника Миодрага Томића. На задњој корици се налази шест изузетних колор профила, дело господина Огњана Петровића. Много више детаља са великим прегледом може се видети на сајту www.leadenskybooks.com

spomenica-srpskog-ratnog-vazduhoplovstva-pukovnik-tomic-slika-49875543

Малопродајна цена књиге је 2.500,00 РСД, а контакт ради куповине се може остварити са приређивачем преко поменутог сајта.

Презентација је завршена пригодним коктелом у згради Команде ваздухопловства.

Александар М. Огњевић

Оставите одговор