Ванредна конференција УПВЛПС [НАЈАВА]

У среду, 6. новембра ове године са почетком у 17 сати у Великој сали Дома ваздухопловства у Земуну, Штросмајерова 3, одржаће се XV, ванредна Конференција Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС)

Ванредна Конференција УПВЛПС радиће по следећем:

1. Усвајање пословника о раду и дневног реда.

2. Расправа о стању у удружењу и проблемима које утичу на његов рад.

3. Доношење одлуке о даљем раду и деловању удружења.

4. Избор за два члана Извршног одбора УПВЛПС и потпредседника УПВЛПС.

О датуму и времену одржавања конференције, дневном реду и плану рада обавештени су: Министарство одбране – УТСВ, МРЗСП, Команда РВ и ПВО, команде јединица и установа РВ и ПВО, СУБНОР Србије и сродна удружења (Удружење пилота „М2+“ и удружења пилота „Курјаци са Ушћа“ и „Тигрови“, Ваздухопловна фондација Михаило Петровић), Удружење војних пензионера Србије, секција УПВЛПС у Нишу, општинске организације УВПС Земун и Нови Београд и сво чланство УПВЛПС.

ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА, РЕФЕРАТ

1. Анализа стања у УПВЛПС

УПВЛПЈ је формирано 16. априла 1992. године, пререгистровано је 2008. и 2010. године у УПВЛПС. Одликује га континуитет у раду, висок углед, вредни резултати, међусобна повезаност чланства, солидарност и узајамно поштовање.

После 27 година деловања дошло је до пада интензитета рада јер се број чланова смањио, а услови у којима живимо су промењени. Дошло је време да видимо шта даље и како?

У складу са Статутом УПВЛПС, члан 12, став 17, и члана 13, став 4 и 5, а на предлог Извшног одбора, заказао сам ванредну конференцију с циљем да видимо где смо и како да се организујемо и делујемо у наредном периоду, а у складу са ситуацијом и условима.

На редовним годишњим конференцијама усвојени су извештаји о раду Извршног и Надзорног одбора, одлуке, закључци и задаци без примедби. Оцене рада и деловања биле су позитивне.

Годинама уназад указивали смо на проблем спорог подмлађивања чланства, недовољне заинтересованости „младих пензионара“ за учлањење у УПВЛПС, на потребу даљег осавремењавања садржаја и метода рада. Никада и нико није постављао питање одговорности.

Проблема има и нису непознати, нити зависе од воље или рада председника, осталих носилаца функција и чланства. Ради се о следећеим групама проблема:

   1.1. Осипање чланства је проблем присутан више од деценију уназад, који нисмо успели решити.

Услед природног одлива број чланова се из године у годину смањује. Прилив нових чланова је недовољан да се тај дефицит покрије, па се удружење бројно смањује. То има вишеструке последице; кадровске, организацијске, материјално-финансијске и друге.

Чланарину је 2015. године платило 59 чланова; 2016. године 45; 2017. године 42; 2018. године 36, а ове 2019. године до сада су платила 34 члана. За три године број активних чланова је преполовљен.

Посебно забрињава врло мали прилив новопензионисаних припадника РВ и ПВО, што указује да наш програм рада и метод деловања није за њих довољно примамљив да би нам се придружили.

   1.2. Структура чланства и проблеми кадровања један су од кључних узрока пада интензитета рада.

Просечна старост чланства је преко 75 година. Људи су оптерећени бројним болестима, а неки су везани за постељу - ограничено покретни или непокретни.

Проблем постаје окупљање и долазак на састанке, одласци ван Београда су скоро и замрли.

Проблем је и избор чланова на функције у удружењу. Не постоји критична маса за интензивнији рад. Млађи су ангажовани на личним питањима и проблемима или су запослени, старији су оптерећени старошћу и болешћу. Тако је у задње време сав рад пао на једног човека – председника и мали број најближих сарадника.

Из наведеног јасно се види да су године старости један од узрока опадања активности удружења али и да је основни узрок недовољна ангажованост Извршног одбора и чланства.

Недостају нове идеје и иницијативе. Чланство у удружењу је доборовљно, па и функције које се прихвате, али постоји и обавеза да се прихваћено изврши и поштује.

   1.3. Трошкови рада удружења из године у годину расту, а реални приходи се смањују.

Основни вид финасирања је чланарина, која је све мања. Основни трошкови су око 80.000 динара годишње. Реални приходи су упола мањи. Недостатак материјалних средстава је значајан чиналац који утиче негативно на рад удружења. Најављује нам се плаћање канцеларије што трошкове диже на 100.000 динара.

   1.4. Унутрашњи односи су од настанка били фактор стабилности удружења и залога његовог доброг рада и опстанка у протеклих 27 година.

У целини односи су добри .

   1.5. Спољна подршка није присутна у довољној, нити потребној мери.

Веће уважавање удружења имало би позитиван утицај на пораст броја чланова и на резулате у раду.

   1.6. Програм, садржаји и метод рада и деловања били су у сагласности са Статутом, са тежиштем на неговању ваздухопловних традиција и историји.

Статусна питања решавана су у оквиру УВПС, чији смо колективни члан од његовог оснивања и имамо свог представника у Главном одбору УВПС.

Има примедби, погогово од млађих колега, да би тежиште рада требало бити на статусним и стручним питањима, пре свега у вези са летачком службом.

До сада смо планирали реално и успевали да годишње планове рада реализујемо.

Тако је било претходних, прошле и ове године. Већ смо УТСВ МО послали оцену реализације задатака у 2019. години и предлог задатака у наредној, 2020. години.

2. Могући правци даљег развоја

Три су могућа правца даљег развоја удружења и његовог деловања.

2.1. - Наставити у садашњем формату до наредне редовне конференције (16. априла 2020.), а у међувремену формирати комисију (радну групу) која ће припремити предлог измена и допуна Статута, садржаја рада, циљева деловања, организације и састава органа и тела.

2.2. - Угасити удружење као правно лице, угасити текући рачун и извршити остале радње у вези са тим, а наставити деловање као неформална група под истим називом и са прилагођеним програмом рада и деловања и сарадње са Домом ваздухопловства Земун и УВПС.

2.3. - Угасити удружење, у складу са Законом и Статутом.

3. Предлог мера за унапређење стања зависи од тога за који се могући правац развоја изјасне чланови УПВЛПС на ванредној конференцији.

3.1. Уколико се већина изјасни за прву опцију, наставвљамо са радом и потврђеним мандатом са изборне конференције 2018. и редовне конференције априла ове године.

Формирамо радну групу која ће на бази анализе, ставова и закључака ове ванредне конференције припремити предлог измена и допуна Статута, циљева и задатака, садржаја и метода рада до редовне конференције у априлу 2020. године, када ће се изабрати нови органи и тела удружења.

3.2. Уколико се чланство изјасни за другу опцију дужност је овлашћеног органа да предузме мере у складу са законом, а чланство да се самоорганизује за даље деловање.

3.3. Уколико се чланство изјасни за трећу опцију овлашћено лице поступа у складу са статутом и законом и удружење престаје са радом.

4. Избори

Потребно је да, уколико се прихвати прва опција, извршимо избор два члана Извршног одбора и потпредседника удружења.

ПРЕДСЕДНИК УПВЛПС

Мр Златомир Грујић

Дакле, среда, 6. новембар 2019. године у 17 сати. Велика сала Дома ваздухопловства, Штросмајерова 3, Земун.

Добро дошли!

Оставите одговор