Дан ослобођења Београда у II светском рату и вежба „Слобода 2019“ [ФОТО/ВИДЕО]

Поводом 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" крај села Батајница изведен је приказ способности Војске Србије где су њени припадници јавности презентовали све оно са чиме тренутно располаже Специјална бригада и КоВ, односно РВ и ПВО.

Пре 75 година, од 12. до 20. октобра се одвијала "Београдска операција", као део опсежног заједничког плана НОВЈ и Црвене Армије са циљем наношења удара немачкој Армисјкој групи у Србији, те ослобођења Београда. Двадесетог октобра је окончана 1287 дана дуга немачка окупација главног града. У току "Београдске операције" је погинуло 2953 припадника НОВЈ и 976 војника Црвене Армије.

У знак сећања на тај догађај, данас је на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, изведен приказ способности Војске Србије „Слобода 2019".

Приказу „Слобода 2019“ присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медеведев, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, те остали високи државни званичници, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, БИА, представници дипломатског и војно-дипломатског кора, верских заједница, многобројни гости и грађани Републике Србије.

На батајничком аеродрому, у оквиру приказа „Слобода 2019", представљене су способности дела јединица Војске Србије које су опремљене према „Пројекту 1500+" и донираним средставима ратне технике из Руске Федерације, уз свечани дефиле јединица и средстава од којих је део из развоја као резултат рада наших стручњака из Одбрамбене индустрије Србије.

У приказу је учествовало више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова, а претходиле су му вишедневне припреме и увежбавања.

Командант приказа способности Војске Србије „Слобода 2019" био је заменик команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Жељко Билић.

У првом делу програма, приказана је оспособљеност дела јединица Војске Србије за извођење противтерористичке операције, борбеног трагања и спасавања, ваздухопловне ватрене подршке јединицама Копнене војске и заштите снага.

Гости су били у прилици да виде дејство специјалних тимова, оклопних борбених возила „Лазар-3“, „Хамви” возила, оклопно-извиђачких аутомобила „БРДМ-2МС“, полицијских борбених ВПБ М-86, беспосадне самоходне платформе „Мали Милош“ и хеликоптера „Газела“, као и десант противтерористичког тима техником брзог спуштања из хеликоптера Ми-8.

У операцији борбеног трагања и спасавања, у којој учествују високо оспособљене и добро опремљене снаге Специјалне бригаде и РВ и ПВО, приказано је ватрено дејство снага ловачко-бомбардерске авијације и борбених хеликоптера. У том сегменту приказа, гледаоци су могли да виде авионе „Супергалеб Г-4“, вишенаменске хеликоптере „Ми-17“, хеликоптер „Х-145М“ којим је извршена евакуација, хеликоптере „Гама“, авиона „Орао“ у „бришућем лету“, као и авионе „МиГ-29“ у приказу ваздушне борбе. Приказ ваздушне борбе извели су најмлађи пилоти који су завршили преобуку 2018. и напредну обуку током 2019. године у Руској Федерацији.

Приказ на батајничком аеродрому настављен је свечаним дефилеом пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешелона.

Пешадијски ешелон, под командом пуковника Слађана Стаменковића чинило је 13 подешелона, а стајанком батајничког аеродрома продефиловали су подешелони кадета Војне академије, који су носили пуковске и заставе из Народноослободилачке борбе - јединица Народноослободилачке Војске Југославије и Црвене армије које су учествовале у ослобађању Београда, затим подешелони војних ветерана, припадници бригада Копнене војске, припадници Специјалне бригаде, Војне полиције, као и војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2019”.

Подешелон ветерана чинили су учесници ратова деведесетих, противтерористичке операције 1998. године и учесника у одбрани од НАТО агресије 1999. године, а командант подешелона био је бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац, учесник Битке на Паштрику.

Погледом у небо, гледаоци су могли да испрате и наступ ваздухопловног ешелона јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

У подешелону ловачко-бомбардерске и ловачке авијације РВ и ПВО, гледаоци на небу изнад батајничког аеродрома могли да виде налет школско-борбених авиона „Супер галеб Г-4“, налет авиона јуришника типа „Орао“ и налет авиона ловаца „МиГ-29“ намењених за ловачко-пресретачка дејства у задацима контроле и заштите ваздушног простора.

Посетиоци су на данашњем приказу имали прилику да виде и хеликоптере Ми-35 из Руске Федерације, затим хеликоптере „Х-145М“, „Ми-8“ и „М-17“, као и хеликоптере „Газела“ и „Гама“.

Након пешадијског и ваздухопловног ешелона, продефиловао је и моторизовани ешелон, у коме су била возила и средства ратне технике на употреби у јединицама Војске Србије и средства по пројекту „1500+“ која својим капацитетима развија и производи Одбрамбена индустрија Србије. Командант моторизованог ешелона био је пуковник Владан Милосављевић.

Гледаоци су могли да виде и модернизовани Тенк Т-72 руске производње Руске Федерације, којим ће у наредном периоду бити опремљене и јединице Војске Србије.

У оквиру осам подешелона, наступио је подешелон оклопних извиђачких аутомобила БРДМ-2МС, која су опремљена савременим термовизијским средствима за осматрање и нишањење, а систем управљања ватром обезбеђује дејство из покрета. Пријемом ових борбених возила са респектабилним маневарским способностима, ватреном моћи и балистичком заштитом на нивоу 3+, значајно са унапређене оперативне способности Копнене војске.

Уследили су подешелони возила полицијских борбених „ВПБ М-86“, подешелон специјалних вишенаменских моторних возила „Хамер“, подешелон вишенаменских оклопних борбених возила „Лазар-3", мешовити подешелон борбених и теренских возила у коме су била вишенаменска оклопна возила „Милош" и нова теренска возила „Застава".

У саставу мешовитог подешелона беспосадних земаљских и ваздухопловних платформи, биле су даљински управљане беспосадне земаљске платформе „Мали Милош", беспилотна летелица „Врабац", као и борбени, извиђачки и ометачки дронови.

Наредни подешелон чинили су самоходни топови хаубице 155 мм „НОРА“ Б52 М15, које се налазе у наоружању јединица Војске Србије и самоходна хаубица „Александар“, а ту су биле и универзална покретна артиљеријска рачунарска станица (Упарс) и модификовани преносни ракетни систем ПВО „Игла”.

У наступу подешелона нових и модернизованих система ракетне артиљерије, гледаоци су могли да виде БОВ КИВ артиљеријско возило, модернизовани „Огањ дигитални“, самоходно вишецевно лансирно оруђе „Шумадија", самоходни вишецевни ракетни систем „Тамнава“ намењен за ватрену подршку јединица Копнене војске, систем „Пасарс“ и радарски систем „Жирафа“.

Данашњи приказ на батајничком аеродрому посетило је и више од 15.000 грађана, који су имали јединствену прику да на једном месту виде део јединица Војске Србије, ваздухоплове РВ и ПВО, борбена и неборбена возила, као и средства, наоружање и војну опрему коју у својим задацима користе припадници наше Војске.

Посетиоци данашњег приказа, на батајничком аеродрому могли су да виде и три нова хеликоптера „Ми-17“, кој су од недавно додатно ојачали оперативне способности нашег Ратног ваздухопловства.

текст и фото: МОРС/М.Р.

 

Оставите одговор