Шестоаприлске комеморације: ПОЧАСТ ПИЛОТИМА 6. ЛОВАЧКОГ ПУКА У ЗЕМУНУ

Поводом 77. годишњице од почетка Априлског рата 1941. године, данас је на Дунавском кеју у Земуну у име Владе Републике Србије министар одбране Алексанар Вулин, уз државне и војне почасти, положио венац крај Споменика пилотима браниоцима Београда априла 1941. године, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и заменика Команданта РВ и ПВО бригадног генерала Саве Миленковића.

Испред Mинистарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, венац је положио државни секретар Негован Станковић, а испред града Београда председник градске Скупштине Никола Никодијевић.

У име Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије венац је положио је командант генерал-мајор Ранко Живак са сарадницима.

Испред Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС) венац је положио председник Златомир Грујић у пратњи Војислава Стојановића и Љубише Величковића, испред Удружења пилота „Курјаци са Ушћа“ венац је положио председник Валериј Ловрен са сарадницима, а испред Удружења за неговање ваздухопловних традиција Душан Бошковић.

Свеће је положила породица једног од пилота хероја одбране Београда Карла Б. Штрбенка.

Венце и цвеће на споменик положиле су и делегације Клуба генерала и адмирала, СУБНОР-а, Ветерана 63. падобранске бригаде, бројних удружења које негују традиција ослободилачких ратова Србије и бројни појединци. 

Комеморацији су присуствовали бројни ветерани чланови УППВЛПС и других ветеранских удружења, грађани Беграда и Србије.

Манифестација полагања венаца и одавања поште одржана је достојанствено, а присутни су су одајући почаст ставили до знања да се дела хероја одбране неба Београда и Отаџбине поштују и не заборављају.

У ваздушним борбама над Београдом 6. и 7. априла 1941. године погинули су из Шестог ловачког пука Ваздухопловства Краљевине Југославије: ваздухоплвони капетани прве класе Милош Г. Жунић и Михо Ф. Клавора; ваздухопловни поручник Добрица Р. Новаковић; ваздухопловни потпоручници Јован Б. Капичић и Душан Р. Борчић, нижи вазд. технички чиновник 4. класе Бранислав С. Тодоровић, ваздухопловни наредници-водници Милутин А. Петров, Карло Б. Штрбенк и Владимир З. Горуп, ваздухопловни наредник Миливоје Бошковић. Из Другог ловачког пука погинуо је ваздухопловни капетан друге класе Живица Ј. Миторвић, који је из рејона Крагујевца долетео у помоћ својим друговима у одбрани Београда.

Вечна им слава!

Златомир ГРУЈИЋ

Оставите одговор