Шестоаприлске комеморације: ПОЧАСТ ПИЛОТИМА ШЕСТОГ ЛОВАЧКОГ ПУКА У ИРИГУ

Поводом шестоаприлских комеморација данас су у Иригу представници Општине Ириг, Команде РВ и ПВО и 204. ваздухопловне бригаде и чланови Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије положили венце испред спомен-плоче пилотима Шестог ловачког пука који је у Априлском рату 1941. године са ратног аеродрома Крушедол бранио Београд од немачких ваздушних напада.

Постављањем спомен-плоче пилотима Шестог ловачког пука Ваздухопловства војске Краљевине Југославије у Иригу, испред Српске читаонице, пре две године, поводом 75. годишњице Априлског рата, започета је лепа сарадња и отворен пут изградње традиције сећања и поштовања дела хероја нашег ваздухопловства у одбрани неба Отаџбине. Манифестација полагања венаца и одавања поште одржана је трећи пут, сви присутни носе лепа сећања и изражавају велико задовољство што се дела хероја одбране неба Отаџбине поштују и не заборављају.

После полагање венаца, у Српској читаоници у Иригу, најстаријој у Србији, представљена је монографија „Ваздухопловни школски центар Краљево 1947-2017“, аутора Фрање Фабијанеца, пуковника у пензији, коју је издало УПВЛПС прошле године поводом 70. годишњице ВШЦ Краљево.

Промоција је одржана у оквиру „Шестоаприлске смотре ваздухопловног књижевног стваралаштва“ која се одржава трећу годину зарадом у Српској читаоници, уз презентацију најновије ваздухопловне књиге у издању УПВЛПС током године.

Опште је расположење да се манифестација настави и прошири наредних година. На тај начин се повезује узвишено херојско дело пилота Шестог ловачког пука који су ноћ пред Шестоаприслки рат провели у манастиру Крушедол у близини Ирига и једног од духовних центара српског народа - Српске читаонице у Иригу. Тако херојска дела авијатичара добијају још дубљу епску димензију.

Златомир ГРУЈИЋ

Оставите одговор