Сећање на Русјана

У организацији Изасланства Словеније у Београду и Ваздухопловног савеза Србије 6. јула (на дан Русјановог рођења) ове године су се на месту погибије Едварда Русјана испод зидина Калемегданске тврђаве окупили ваздухопловни ветерани и поклонили се сенима овог пионира авијације који је баш на том месту, 9. јануара 1911. године изгубио живот у авио удесу приликом представљања своје летелице грађанима престоног града. 

2

И чланови нашег Удружења су присуствовали овом догађају. Том приликом су се ветерани присетили некадашње манифестације у организацији ВСЈ под именом "Русјанов покал", која је на симболичан начин одражавала дух јединства и заједништва ваздухопловаца на територији читаве негдашње државе.

1

Овом приликом је истакнута и посебна част која припада Граду Београду на очувању и подстицању свих генерација ваздухопловаца у неговању трајних добара и личности наше заједничке ваздухопловне историје.

4

Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије већ годинама унатраг у плану својих годишњих активности, посетом Новом Гробљу где је сахрањен и овом месту у Доњем граду Калемегданске тврђаве где је погинуо, негује сећање на овог пионира авијације, а тако ће бити и убудуће.

Петер Жигон

Оставите одговор