Удружење ваздухопловних ветерана РВ и ПВО [ОБАВЕШТЕЊЕ]

Обавештење за све пензионисане ваздухопловце РВ и ПВО, чланове њихових породица, наследнике и све поштоваоце наше славне ваздухопловне историје.

Поштовани,

Група пензионисаних ваздухопловаца, као иницијативни одбор, ради већ неколико месеци на поновном активирању Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије у Агенцији за привредне регистре.

Удружење је из оправданих разлога и због ситуације у земљи и региону изазване Kороном, морало да у једном тренутку заустави свој рад и настави као група грађана која је сачувала основу Удружења и архиву, те наставила традиције и активности Удружења.

У пролеће 1992. године када смо основани, били смо прво Удружење које је окупљало војне пензионере.

Сва остала удружења настала су у каснијем периоду. Имали смо при Kоманди РВ и ПВО канцеларију Удружења. Приликом оснивања било је неколико стотина чланова и свих ових година, Удружење је функционисало без проблема.

Са појавом Kороне и забранама кретања, настају и први проблеми.

На тај проблем, надовезао се претходни проблем Удружења, а то је мањак доласка нових чланова.

Завршетак Kороне, дочекан је са финансијским проблемом који је на крају и утицао на привремено заустављање рада Удружења.

Група чланова наставила је са годишњим активностима Удружења, обилазили смо спомен обележја, полагали венце приликом државних церемонија, измирили финансијске обавезе. Редовно смо уређивали сајт Удружења. На то смо посебно поносни.

Сада поново имамо услове за покретање Удружења које би првенствено било законски наследник претходног и наследник традиција.

Промена би била само у имену Удружења! Предлог је да се зове:

"Удружење ваздухопловних ветерана РВ и ПВО".

Планирамо да покријемо пуно већу групацију за чланство (поред пилота и летача, ту је и неодвојив део истог организма који чине припадници ваздухопловно-техничког састава, припадници авио база, ПВО јединица, припадници јединица ВОЈИН, везе, итд); такође, позвали би у чланство супруге ваздухопловаца, као и њихову децу и унучад.

Позвани су и сви ваздухопловни ентузијасти и поштоваоци нашег ваздухопловства. Сви из ваздухопловних породица добродошли су у чланство.

Да поновимо!

Позивамо вас да нам се придружите и помогнете рад Удружења, а на понос свих нас.

Удружење би наставило са радом као и до сада, првенствено са чувањем и неговањем ваздухопловних традиција. Обележавало би све важне историјске датуме; радило на промовисању српског ваздухопловства: промовисали би упис у војне школе и Академију, покретало би рад ваздухопловних секција, макетара, моделара. Бавило би се прикупљањем историјске материјалне и писане грађе, те помагало писцима у писању књига везано за ваздухопловство и промовисало исте.

Држали би предавања по школама широм Србије, организовали изложбе, повезивали остала војна Удружења и трудили се да постигнемо све позитивно за ваздухопловство и ваздухопловце.

Такође, сарађивали би са Министарством одбране и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а све због решавања нагомиланих проблема, првенствено социјалних, здравствених и стамбених. Организовали би правну и персоналну помоћ свим члановима Удружења.

Позивамо вас и било би нам драго да нам се придружите и изложите своје предлоге на састанку који ћемо организовати у нашим просторијама у уторак, 4. арпила 2023. године у 10.30 сати, Штросмајерова 3, Земун. (Зграда Команде РВ-улаз у војни одсек)

С поштовањем,

Иницијативни одбор

Оставите одговор