In Memoriam, Бранко Билбија (1947 – 2022)

У суботу 13. августа, преминуо je Бранко Билбија, генерал мајор авијације у пензији, опитни и пробни пилот и инструктор летења.

Бранко Билбија је рођен 3. фебруара 1947. године у месту Подвидача код Санског Моста.

Након основне школе уписује Припремну школу ВВА у Мостару коју завршава као један од најбољих, а након тога ступа у Ваздухопловну војну академију у Задру као питомац 19. класе.

После завршене ВВА 1967. године, распоређен је на  аеродром Петровац код Скопља одакле четири године касније, након завршене преобуке за МиГ-21 одлази на службу у Бихаћ.

На лични захтев, 1980. године прелази у Ваздухопловни опитни центар (ВОЦ), где је за 11 година службе у тој установи нашег РВ и ПВО, прошао све дужности - од опитног/пробног пилота, па до Начелника ВОЦ-а.

Током службе у ВОЦ-у, учествовао је у опитовању више елемената НВО, а посебно је занимљиво да је средином осамдесетих година, током припрема за набавку новог ловца за наше РВ и ПВО и пројекта НА (Надзвучни Авион), био директно укључен у евалуацију и испитивање потенцијалних ловаца за наше потребе. Те је тако 1985. године обављао информативне летове на МиГ-29, а следеће године и на Мираж 2000.

После ВОЦ-а, почетком 90-их Бранко је прешао у Команду Ратног Ваздухопловства на место помоћника Команданта РВ и ПВО за летачке послове, а затим и Начелника одељења за ваздушну подршку Команде РВ.

Када је почео рат на простору бивше Југославије, Бранко је постављен за команданта 5. ОГ РВ и ПВО (оперативна група) са седиштем у Бања Луци, која је до формирања Ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске (В и ПВО ВРС) била ангажована на задацима координације извлачења људства и технике из Словеније и Хрватске.

Од 1993. године, па све до пензионисања 2001. године, обављао је дужност Директора Савезне управе за контролу летења (данас, СМАТСА).

Током летачке каријере, Бранко је летео на више од 35 типова ваздухоплова. Од Аеро-3 и 522, преко Тандерџета, Галеба и МиГ-21, па Орла, Супергалеба, већ поменутог Миража и МиГ-29, до Јак-40 и Лирџет 25... Кроз десетине хиљада летова и хиљаде сати оствареног налета.

Носилац је више војних и цивилних одликовања и признања.

Након пензионисања, Бранко Билбија се укључио у рад ваздухопловних удружења и организација које негују ваздухопловне традиције, те је тако био и члан нашег Удружења пензионисаних војних летача. Дуго година је био глодур часописа "Аеромагазин", а своје искуство и знање је преносио и пишући за "Војно дело", гостујући по медијима или као рецензент многих књига са ваздухопловном тематиком.

Удружење пензионисаних војних летача и овим путем породици преминулог Бранка Билбије изражава најдубље саучешће.

Место и време сахране ће бити накнадно објављени.

Оставите одговор