105 година рода АРЈ за ПВД – честитка УПВЛПС

Поводом 105 година рода АРЈ за ПВД, УПВЛПС је упутило честитку Команданту РВ и ПВО,  а пре свега припадницима рода АРЈ за ПВД и свим командантима, командирима, официрима, подофицирима, војницима и осталим припадницима јединица АРЈ за ПВД.

"Честитам 105-у годину настанка Рода артиљеријско-ракетне јединице за ПВД и Дан рода 30. септембар!

У 108. години нашег РВ и ПВО, срећни и поносни што смо део велике породице српских ваздухопловаца, која се непрекидно шири више од века, делимо са свим припадницима РВ и ПВО и рода АРЈ за ПВД радост славе због резултата на стогодишњем путу и жељу за даљи благородни напредак. Одајемо заслужено признање српским противавионцима који су обележили протекли век и уписали се у историју многим знамењима и узвишеним и највишим одличјем Народног хероја. Даће Бог да живи наше РВ и ПВО, расте, развија се и опрема модерном техником, док год то земљи Србији и њеном народу за одбрану слободе неба буде потребно, на понос и дику рода свога.

Срећни нам и здрави били! Срдачно Вас поздрављамо! ",

наводи се између осталог у честитики коју је у име Удружења упутио Председник УПВЛПС мр Златомир Грујић, пуковник авијације у пензији.

Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства обележава се у знак сећања на 30. септембар 1915. године, када је редов артиљеријског пука „Танаско Рајић“ Радоје Рака Љутовац, бранећи Крагујевац од напада из ваздуха, са положаја на Метином брду модификованим пољским топом оборио непријатељски аероплан.

Између два светска рата, 30. септембар је прослављан као крсна слава противавионске артиљерије војске Краљевине Југославије, а од 1994. године обележава се као Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства.

Оставите одговор