9. МАЈ – ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Девети мај славимо као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Тај најкрвавији оружани сукоб у историји човечанства, који је почео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, узео је крвави данак од преко 50 милиона људских живота.  

Други светски рат на европским просторима  завршен је после шест година, 9. маја 1945. године потписивањем безусловне капитулације оружаних снага фашистичке Немачке. Од тада, овај датум се обележава у великом броју земаља света као ДАН ПОБЕДЕ над фашизмом.

На територији Југославије рат је трајао до 15. маја 1945. године, када су коначно опкољене, поражене  и капитулирале формације фашистичке Немачке и њених сателита.

Други светски рат је највећи, и по обиму страдања, најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. На једној страни биле су тзв. „Силе осовине“ - фашистичка Немачка, Јапан и Италија, а на другој савезничке коалиција предвођена  Совјетском Русијом, Великом Британијом и  САД, са великим бројем држава, међу којима је била и Југославија.

Фашисти су на власт у Немачкој дошли 1933. године, победивши на таласу примитивног и лажног патриотизма, агресивног национализма и расизма, отворено ширећи антисемитизам и нетрпељивост према Словенима и Ромима. Власт Адолфа Хитлера отпочела је успостављањем режима заснованог на отвореном насиљу, нетолеранцији и искључивости, теорији истребљења по фашистичкој идеологији мање вредних народа и успостављање новог светског поретка у којем ће владати чисти аријевци (Немци) као надљуди. Убрзо су почела фашистичка освајања и крвави рат.

По броју држава, као и људи који су у њему учествовали, али и броју људских жртава и степену материјалног разарања, Други светски рат је највећи оружани сукоб у историји човечанства. Током ратних година, живот је изгубило око 50 милиона људи, међу којима 30 милиона цивила. Да би била побеђена нацистичка Немачка, Совјетски Савез је поднео највеће људске жртве изгубивши 28 милиона грађана и војника. Највеће људске губитке у односу на укупан број становника претрпела је Пољска, која је изгубила шест милиона становника, а више од  95 одсто страдалих били су цивили. Југославија са милион и 800 хиљада жртава била је трећа земља по броју страдалих током Другог светског рата у Европи. Стравични призори концентрационих логора широм Европе оставили су неизбрисив траг, јер је до капитулације Немачке у тим фабрикама смрти убијено више од шест милиона Јевреја.

На простору Југославије партизански покрет предвођен Јосипом Брозом Титом, стао је на чело антифашистичке борбе, стекао наклоност савезника и углед као један од највећих антифашистичких покрета у Европи. Рат на простору Југославије завршен је 15. маја 1945. године, а као победник из рата изашли су партизански одреди –   Народноослободилачка војска Југославије, предвођени Комунистичком партијом Југославије. Здружене јединице НОВЈ и Црвене армије нанеле су немачкој окупаторској армији у Србији тежак пораз у борбама вођеним између 12-20. октобра 1944, ослободиле Београд, главни град Југославије и велики део Србије.

Дан победе у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе у нади да савремена Европа буде заснована на основним принципима и начелима које су водили борце против нацизма и фашизма – на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње. Зато Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том величанственом победом. Уједно, сваке године обележавањем Дана победе, подсећамо се на сву трагику, бесмисленост и грозоте рата и јачамо одлучност да се боримо за мир, коегзистенцију и сарадњу свих држава и народа света.

ЖИВЕО ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ!

ЖИВЕЛА СЛОБОДА И МИР!

ЖИВЕЛА СРБИЈА!

Оставите одговор