Краљевачки „Тигрови“ популаришу ваздухопловство код средњошколаца

Управни одбор Удружења пилота "ТИГРОВИ", почетком септембра месеца 2019. године, осмислило је пројекат под називом '"ПОПУЛАРИЗАЦИЈА ВАЗДУХОПЛОВСТВА КОД ОМЛАДИНЕ СРЕДЊОШКОЛСКОГ УЗРАСТА'', израдило пројектну документацију и конкурисало код Министарства одбране Републике Србије за доделу средстава за финансирање пројеката удружења од значаја за одбрану у 2019. години.

Стручна комисија Министарства одбране је прегледала све пристигле пројекте на јавном конкурсу, рангирала их у складу са правилницима и дала предлог за доделу финансијских средстава за реализацију овог пројекта.

На спортском аеродрому у Краљеву реализована је завршна фаза пројекта, који је Удружење пилота “ТИГРОВИ” из Краљева спровело уз помоћ Министарства одбране Републике Србије које је обезбедило финансијска средства.

Награђени ученици из Врњачке Бање, Краљева, Кнића и Чачка, као најбољи на квизу знања у својим школама, уживали су у панорамским летовима изнад Краљева. У реализацији ових летова помогли су чланови Аеро клуба “Михаило Петровић” из Краљева.

Замисао пројекта је била да се, током октобра, новембра и децембра 2019. године, у девет градова одабере по једна средња школа у којој ће се организовати "Ваздухопловна учионица", поделити едукативни штампани материјал, извршити анкете о успешности пројекта, организовати квиз знања, а за најбоље на квизу организовати наградни летови у сарадњи са Аеро клубом “Михаило Петровић” из Краљева и Аеро клубом Трстеник.

Циљ овог пројекта је био да се ученицима четврог разреда средње школе пренесу основна сазнања о војном ваздухопловсту, приближи војни пилотски позив и на тај начин пробуди заинтересованост и постигне већи број кандидата који ће конкурисати за студирање на Војној академији, на студијском програму Војно ваздухопловство.

"Ваздухопловне учионице" су реализоване у: Машинско-саобраћајној школи у Чачку, Гимназији “Свети Сава” у Пожеги, Гимназији “Таковски устанак” у Горњем Милановцу, Гимназији “Вук Караџић” у Трстенику, Трговинско-економској школи у Крушевцу, Средњој школи “Свети Трифун” у Александровцу, Машинско техничкој школи “14. Октобар” у Краљеву, Средњој школи у Книћу и Гимназији у Врњачкој Бањи.

Квиз знања реализован је на летелишту у Прељини (за ученике из Чачка), спортском аеродрому у Трстенику (за ученике из Трстеника), спортском аеродрому у Краљеву (за ученике из Кнића, Краљева и Врњачке Бање); и у школама за ученике из Пожеге, Горњег Милановца, Крушевца и Александровца.

Наградни летови за најбоље учеснике квиза знања су реализовани на спортском аеродрому у Краљеву (за ученике из Чачка, Пожеге, Горњег Милановца, Краљева, Кнића и Врњачке Бање) у сарадњи са Аеро клубом “Михаило Петровић” из Краљева, те на спортском аеродрому у Трстенику (за ученике из Трстеника, Крушевца и Александровца) у сарадњи са Аеро клубом Трстеник.

Удружење пилота “ТИГРОВИ” је за потребе реализације пројекта публиковало брошуру Војно ваздухопловство која се може слободно преузети на интернет страници удружења. Велики допринос у одабиру и припреми текстова, на тему војно ваздухопловство на нашим просторима, који су коришћени у брошури дали су запослени Музеја ваздухопловства: Мирјана Новаковић Мунишевић, виши кустос, Игор Марјановић, виши кустос, Дарко Младеновић, кустос, Бојан Вићентић, кустос, Иван Вујић, кустос, Небојша Исаиловић, кустос и Огњен Ћалић, архивиста.

   

Оставите одговор