Први српски аеронаут поново у родном граду [ВИДЕО]

Аранђеловац - Поводом 145 година од рођења Косте Милетића, Народна библиотека "Све­ти Сава" организовала је представљање књиге "Српски аеронаут - пуковник Коста Милетић" Златомира Грујића.

Монографија је посвећена првом српском пилоту балона - аеронауту, ваздухопловном стручнњаку (1902), оснивачу голубије поште (1908), балонске јединице (1909), прве аеропланске ескадриле (1912), првом команданту ваздухопловства Краљевине Србије од 1912. до 1916. године, оснивачу и председнику Удружења резервних авијатичара Краљевине Југославије.

Коста Милетић, први командант авијације рођен је у Аранђеловцу 22. септембра 1874. годи­не. Као најспособнији државни питомац, послат је у Русију на школовање. Одатле се вратио као први образовани стручњак за ваздухопловство. Био је ордонанс краља Петра Првог Карађорђевића, а касније на челу Ваздухопловне команде у оба Балканска рата и у Великом рату до 1916. године када је премештен у инжењерију по сопственом захтеву. Пензионисан је 1921. у чину потпуковника. Био је веома активан као председник Удружења резервних авијатичара све до почетка Другог светског рата. Умро је 1953. године у Београду и сахрањен на Новом гробљу.

Према речима аутора Златомира Грујића, монографијом је желео да отргне од заборава лик и дело оца српског ваздухопловства, а проучавању његовог живота посветио је три деценије истраживања.

Грујић је изразио жаљење што се у нашој јавности о Милетићу мало зна и што, осим једне аранђеловачке улице која носи његово име, не­ма никаквих других спомен-обележја.

Златомир М. Грујић рођен је 1949. године. Завршио је највише војне школе - Ваздухопловну војну гимназију у Мостару и Ваздухопловну војну академију у чину потпоручника авијације са звањем пилот дозвучних млазних авиона. Службовао је у Мостару и Београду као пилот, наставник летења, помоћник команданта пука, уредник часописа и сарадник неколико листова. Председник је Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије.

Чланови аранђеловачког Удружења истраживача "Трагови" прошле године су покренули иницијативу за подизање спомен-обележја Кости Милетићу у сарадњи са Смотром уметности "Мермер и звуци".

Идеја је да академски вајари који учествују на фестивалу уметности извајају дело и оставе граду како би га се Аранђеловчани са поносом сећали. 

В. Проковић, Политика, 17. новембар 2019. године

Оставите одговор