УПВЛПС на обележавању 75-е годишњице мисије „Халијард“

У Прањанима у општини Горњи Милановац обележено је 75 година од операције Халијард. Свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић и амбасадор САД Кајл Скот.У подсувоборском селу Прањани, код Горњег Милановца, обележена је 75-a годишњица операције "Xалијард", када је спасено више од 500 америчких и британских авијатичара у Другом светском рату. Пред више хиљада људи, венце на споменик поред старе полетно-слетне писте положили су представници савезничких земаља и председник Србије.Током пролећа и лета 1944. године народ милановачког и чачанског краја примио је на вишемесечни опоравак 520 савезничких пилота, механичара, навигатора и стрелаца који су били оборени током бомбардовања бушотина и рафинерија нафте у Румунији. Сељаци насеља на падинама Сувобора ручно су и уз помоћ волова изравнали пољану са које су авијатичари евакуисани авионима у Италију, са територије под контролом Југословенске војске у отаџбини."Ово поље ту, може да изгледа као неко пољопривредно поље. Уствари, то је поље јунаштва и поље хероја. Сваке године када дођемо овде да одамо почаст онима који су жртвовали све за њихову земљу, за њихов народ, и ако су Американци и ако су Срби, то су прави хероји", казао је амбасадор САД у Србији Кајл Скoт."Многима је Србија била спас, многима је народ у Прањанима, горњемилановачком, чачанском и пожешком крају био спас не само за њих и њихове породице, већ и спас за једну важну операцију 1944. године. Ја сам поносан на чињеницу да смо ми Срби, од почетка сукоба са нацистичком армадом били не само антифашистички орјентисани и нисмо то исказивали кроз филозофске расправе свуда, већ кроз жесток отпор који су организовале партизанске јединице широм бивше Југославије. Ово вам је пример како је војска у отаџбини, краљева војска 1944. године жестоко се супроставила фашистичком непријатељу и помогла нашим савезничким борцима", казао је председник Србије Александар Вучић.На спомен обележје на горском аеродрому венце су положили председник Србије, представници амбасада Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Канаде, Француске, Италије, Пољске и Фондације Xалијард.

Присутнима се обратио и Председник Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), мр Златомир Грујић, пуковник авијације у пензији.

УПВЛПС/ТАНЈУГ/Н1