СЛАВА И 60. ГОДИШЊИЦА МУЗЕЈА ВАЗДУХОПЛОВСТВА

Традиционално, у највећем ваздухопловном храму у Србији и једном од најлепших у свету, на локалитету београдског аеродрома „Никола Тесла“, 15. фебруара 2017. године, прослављена је Слава музеја Сретење Господње, а уједно је обележена је 60. годишњица од оснивања Музеја ваздухопловства РВ и ПВО, давне 1957. године, на исти дан. 2Музеј ваздухопловства настао је пре шест деценија као плод вишедеценијске идеје да се прикупљају и баштине достигнућа и чувају од заборава техника и људи, догађаји, материјална и духовна културна добра из историје ваздухопловства у Србији, и тада државе у којој је Србија била.

) Војислав Стојановић испред музеја и авиона Јастреб на којем је летео
Војислав Стојановић испред музеја и авиона Јастреб на којем је летео

Историја ваздухопловства у Србији је богата, јер је она међу првих петнаест држава у свету које су увеле ваздухопловство у војску, уосталом као и сви до тада, а међу првих пет држава које су ваздухопловство користиле у ратне сврхе током ослободилачког рата 1912. и 1913. године.

Војислав Стојановић, Златомир Грујић и Зоран Милићевић испред музеја.
Војислав Стојановић, Златомир Грујић и Зоран Милићевић испред музеја.

У музеју, тој прелепој разници ваздухопловног блага и најзначајнијој институцији ваздухопловне културе у нашој земљи, похрањени су документи, предмети, књиге, фотографије и велики број авиона, хеликоптера и других врста ваздухопловне технике, који подсећају и упечатљиво приказују историјски развој ваздухопловства. Посебно је интересантно да се у музеју налазе експонати из ратова 1912-1918. године, међуратног периода, Априлског рата 1941. године, НОР-а 1941-1945. године, послератног периода и НАТО агресије 1999. године.

На изложи „Ваздухопловство у великом рату“ централно место заузима ловачки авион „Њепор“.
На изложби „Ваздухопловство у великом рату“ централно место заузима ловачки авион „Њепор“.

У архитектонском бисеру – згради музеја, налазе се експонати који упечатљиво приказују динамичан развој нашег ваздухопловства и његове најлепше тренутке. Читавом својом појавом музеј плени и мотивише да уложимо још више напора да га сачувамо, одржавамо, унапређујемо и надограђујемо. Све што се у музеју налази, преноси се са генерације ваздухоопловаца на генерацију уз вечни аманет да се не препусти судбини и забораву, него да живи и развија се на понос и дику наше Отаџбине чији су најхрабрији синови уложили своје знање, умеће, радну енергију, зној, сузе, крв и животе да Србија има ваздухопловство на које се поноси.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Бранко Билбија и Велибор Вукашиновић у музеју

У свечарској атмосфери, окупили су се ваздухопловци свих генерација и ове године на Сретење, радосни у сусрету и виђењу, дружили се и евоцирали сећања на протекле деценије и дане. Вредни домаћини из музеја, показали су истинско гостопримство на опште задовољство присутних.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Сечење славског колача

Слави музеја и обележавању јубилеја присуствовали су и представници Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), лепо примљени и угошћени од домаћина.

Хвала им, а сарадњу ћемо наставити и унапредити.

мр Златомир Грујић

 

Оставите одговор