КРАЉЕВАЧКИ ЈУБИЛЕЈ-Седам деценија од формирања Друге ваздухопловне школе специјалиста, претече Ваздухопловног Школског Центра

Средином фебруара навршава се седам деценија од формирања „Друге ваздухопловне школе специјалиста“ у Краљеву у којој је од 1947. – 1973. године, одшколовано неколико хиљада ваздухопловних стручњака разних специјалности неопходних борбеним јединицама, командама и установама РВ и ПВО.

jhgjhgjhg

Унапређено је у чин водника 2.909 питомаца, а у чин потпоручника 167 академаца и 207 официра – слушаоца било на усавршавању.

Школа је формирана на основу Наредбе бр. 589 Министарства Народне одбране ФНРЈ, односно Команде Ваздухопловства Југословенске Армије 14. фебруара 1947. године на аеродрому Краљево. Школа – центар трајао је 26 година и у њему је одшколовано 25 класа подофицира.

Ваздухопловни Школски Центар „дао је нашем РВ и ПВО и нашим ОС више хиљада високо стручно оспособљених официра и подофицира везе, ВОЈИН, аеро фото, гониометриста, и метеоролога. Увек је био на нивоу савремене образовне установе и у току свих збивања у нашем друштву.

Одмах по пристизању нових најсавременијих уређаја везе и навигације, добијао их је први у РВ и ПВО и одмах вршио обуку на њима па су слушаоци и питомци одлазили у јединице потпуно оспособљени за њихову борбену употребу, што се потврдило и у одбрани од НАТО агресора 1999. године.

Многи наши питомци после су постајали инжињери и конструктори, пилоти и механичари или инжињери у ЈАТ-у, наставници у средњим школама и на факултетима и високи руководиоци у војним и цивилним предузећима и тако још више подизали углед ВШЦ.

Неопходно је да овом приликом истакнемо да је ВШЦ прихваћен у Краљеву са великим симпатијама и љубављу (као свој рођени) јер је он наставио Краљевачку богату ваздухопловну традицију, чији је почетак био 1926. године.

Од те године Краљево је био центар ваздухопловне индустрије са Државном фабриком авиона (произвођени су БРЕГЕ-19 и ДО-17), затим пилотском школом и врло квалитетним Аероклубом који постоји и данас.

ВШЦ је у тим првим послератним годинама био центар културног и забавног живота Краљева, а наш фудбалски тим „Младост“ ведрио је на фудбалској сцени све од Ужица па до Јагодине.

Сарадња и узајамна помоћ у обнови и изградњи међу Краљевом и ВШЦ, а такође и са Аероклубом, била је на највишем могућем нивоу.

Треба напоменути и то да су многе наше старешине, слушаоци и питомци постали и Краљевачки зетови.

Због свега тога и онога што овде није речено ВЕЛИКО ХВАЛА НАШЕМ КРАЉЕВУ, које никако не можемо заборавити“.

Одбор за прославу јубилеја Пуковник у пензији Фрањо Фабјанец

Оставите одговор