У СЛАВУ ПРВЕНЦА СРПСКЕ АВИЈАЦИЈЕ-132. годишњица рођења првог српског пилота

mihailo-petrovic-vlakca.org-02Први српски пилот, наредник Михаило Петровић рођен је 14. јуна 1884. године у селу Влакча код Крагујевца. Пилотску школу завршио је 1912. године у Француској и постао први српски дипломирани пилот авиона. Са још петорицом првих пилота био је у саставу аеропланске ескадриле Ваздухопловне команде српске војске формиране крајем  1912. Током Првог балканског рата у саставу Приморског аеропланског одреда – прве борбене авијацијске јединице, извршавао је задатке код Скадра, где је погинуо 20. марта и постао прва ваздухопловна жртва у нас.

Деценију уназад мештани села Влакча који су основали Завичајно удружење „Михаило Петровић“ у сарадњи са Удружењем пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), ваздухопловним удружењима и организацијама и Командом и јединицама РВ и ПВО, друге суботе у јуну обележавају дан рођења пилота Михаила Петровића. Та манифестација је постала сеоска светковина  и значајна активност у неговању ваздухопловних традиција. У селу на родној кући налази се спомен-плоча, једино спомен-обележје првом српском пилоту.IMG_0231_resizeИ ове године, у суботу 11. јуна у селу Влакча било је свечано. Традиционално, скуп је почео у дворишту основне школе ипод столетне липе, где су се окупили бројни мештани и гости. Потом је свечана поворка кренула према родној кући Михаила Петровића, која упркос 13 деценија старости, оделева зубу времена, и подсећа нас на гнездо у којем се родио први српски пилот. IMG_0250_resizeТу је уз звуке химне Републике Србије, полагањем венаца и пригодним беседама одата пошта нареднику Петровићу. Затим је у порти сеоске цркве одржан свечани програм уз учешће бројних фолклорних група из места и околине, камерног октета „Смиље“ из Београда, глумца Алескандра Дуњића; обављено је и проглашење победника у акцији „Бирамо најлепше сеоско двориште“ уз пригодне беседе и доделу признања. На крају је приређен заједнички ручак и дружење.IMG_0323_resizeСвечаности је присуствовала делагација Команде РВ и ПВО, уједно и Министарства одбране, чланови УПВЛПС, представници општине, суседних места, бројни грађанаи и омладина из Влакче и околине. grujadragceЧитава манифестација је протекла у свечаној  и пријатној атмосфери, на опште задовољство домаћина и гостију. Велика заслуга за одличну организацију припада секретару завичајног удружења Драгољубу Швабићу – Драгчету.IMG_0209_resizeПриликом повратка из Влакче, чланови УПВЛПС су, као и сваке године, положили цвеће у Тополи  на споменик мајору Зорану Томићу, који је погинуо септембра 1991. године на борбеном задатку. [фото галерија]

Златомир Грујић

фото: Милун Петровић