Апел за обнову објекта Пилотске школе у Панчеву (ВВУ)

Ових дана, на адресу нашег Удружења, између бројних молби и предлога, пристигла је једна интересантна иницијатива за помоћ. Иницијатива да се сачува објекат познате "Пилотске школе" у Панчеву. Молбу за помоћ и подршку покренутој иницијативи, упутио нам је Иницијативни одбор из Панчева, а којег сачињавају више удружења и појединаца из тог града.

(Навели би, Удружење макетара клуб "др Владимир Алексић", Удружење бродомоделара "Панон Србија", удружење "Ветерани 72. специјалне бригаде", Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, Удружење "Марк 9", те Иван Рашковић, Драган Колунџић и Никола Крунић.)

Текст предлога, преносимо Вам у потпуности.

Поштовани, 

Обраћамо Вам се са иницијативом за обнову "Пилотске школе" у Панчеву, непокретног добра под претходном заштитом. Иницијатива долази од низа удружења и клубова, са идејом и циљем трајне заштите објекта и његове обнове у финкцији јавне употребе усмерене ка едукацији младих, формирања новог културног средишта града и простора за рад разних клубова и удружења.

"Пилотска школа" у Панчеву, која је позната и под називима "Војна ваздухопловна академија" (пре Другог светског рата), односно "Ваздухопловно војно училиште" (након Другог светског рата) је зграда некадашњег војног комплекса у саставу аеродрома и касарне. Поред културно-историјског значаја, посебно је вредна као споменик модернистичке архитектуре високог нивоа. 

Наведени објекат, под називом "Пилотска школа", налази се на катастарској парцели површине око 15500 метара квадратних и у основи има око 1000 метара квадратних. Објекат има три етаже, укупне корисне површине око 3581 метара квадратних!

У погледу меморијалног карактера и културно-историјског значаја, објекат је споменик развоју Војног ваздухопловства Краљевине Југославије (ВВКЈ), које је формирано 1. јануара 1938.године, када са радом почиње и пилотска школа у ВВКЈ. Круна свих активности ВВКЈ, када је у питању школовање ваздухопловног кадра, је оснивање Војне ваздухопловне академије (21.априла 1939.године), као највише школске установе тог типа у тадашњој држави. Ученици ове академије, која је поред пилота и летачког особља, школовала и војне падобранце, били су на првој линији одбране Краљевине Југославије, априла 1941.године. 

Даљи развој школства био је прекинут током Другог светског рата, а након завршетка рата, у истим објектима почиње са радом Ваздухопловно војно училиште (ВВУ), као академија за потребе Југословенског ратног ваздухопловства. 

Прве четири класе питомаца ВВУ, биле су у наредним годинама окосница почетка стварања млазне авијације средином педесетих година прошлог века. 

Нажалост, поново су политичке околности и познати сукоб на релацији ФНРЈ-Информбиро, утицале да ова школа 1949. године заувек напусти Панчево и буде дислоцирана у Мостар.

Од тада, објекте ове ваздухопловне школе наставља да користи Копнена војска ЈНА. Објекат великих могућности, био је основа за развијање Школског центра за обуку безбедносно-обавештајног кадра, из којег касније настаје БОШЦ, познат као касарна ВП 5000. 

Објекат управне зграде, познат под називом "Пилотска школа", договором између ССНО ЈНА и града Панчева, прелази у цивилне руке током шездесетих година прошлог века. Из нама непознатих разлога, ЈНА је предала вредан објекат који је поред своје велике вредности имао и немерљиву историјску вредност. У наредном периоду, корисници објекта нису регулисали легализацију истог, нити су улагали довољна средства за потпуно одржавање објекта.

Објекат сам по себи, представља архитектонско ремек-дело, али данас је потпуно запуштен. Највећи проблем је у чињеници да за наведени објекат не постоји грађевинска дозвола и као такав, по Закону о градњи, може бити срушен!? И то је тренутно највећа опасност по опстанак објекта. 

Циљ ове иницијативе и рада Иницијативног одбора је да се наведени објекат, обнови и стави у функцију јавне употребе усмерене према едукацији младих, формирањем новог културног средишта града и простора за рад клубова макетара, моделара, младих инжињера, аеро-клуба УТВА, падобранског клуба, извиђача и разних других спортских секција. Површина објекта омогућава и формирање сталне поставке техничког музеја и изложбеног простора.

У досадашњем периоду, обратили смо се многим институцијама. Све контактиране надлежне институције и организације, исказале су заинтересованост и начелну спремност да се прикључе иницијативи. Истичемо, Завод за заштиту споменика културе у Панчеву, који може да пружи стручну помоћ, као и институције из области ваздухопловства, образовања, неговања ратничких традиција и друге.

Из наведених разлога, обратили смо се Удружењу пензионисаних подофицира Србије и тражимо Вашу подршку, да се објекат сачува, заштити од стране надлежних институција и обнови од стране Републике Србије.

Шта рећи за овакву иницијативу?  

Ваздухопловни ветерани РВ и ПВО, својим свакодневним вишедеценијским радом на очувању и неговању наших ваздухопловних традиција, управо имају као један од приоритета у свом раду, да подрже и помогну овакве иницијативе и активности.

Само нашом заједничком борбом, свих удружења и појединаца, на очувању наше славне историје и историјских споменика, чувамо нашу историју, нашу Србију и све њене вредности. Вредности које желимо да сачувамо, обновимо и предамо будућим генерацијама Србије. Позивамо и сва друга удружења, која негују историјске традиције, да заједно подржимо ову добру иницијативу. 

У част наших славних претходника и на понос свих нас!

ЖИВЕЛА СРБИЈА!

Саша Јовановић

Оставите одговор