Изложба „Краљевски ваздухопловци, Ужички војни округ 1912-1945“

Две деценије је публициста и историчар авијације, Александар Огњевић, истраживао судбину краљевских ваздухопловаца, поготово Ужичког војног округа 1912.-1945. године, и та, по много чему, јединствена, збирка докумената и фотографија, сада је представљена Ужичанима.

Изложба "Краљевски ваздухопловци", реализована у сарадњи Историјског архива Ужице и Војног архива Београда, отворена је на Тргу партизана и посетиоцима ће бити доступна наредних 10 дана.

Бајнобаштанин Радован Кљајић, је 1942. године из руку главнокомандујућег официра савезничких снага, маршала Монтгомерија, добио златан пехар за заслуге у борби против заједничког непријатеља, и значај те чињенице, не умањује истина да је тај пехар, у социјалистичкој Југославији, Кљајић морао да прода да би прехранио породицу - али, овај детаљ осликава однос према елитној плејади људи који су, само због префикса "краљевски" испред својих звања и чинова, занемарени у времену после другог светског рата.

Аутор изложбе Александар Огњевић рекао је да би служили на понос и много већим, снажнијим и богатијим државама, него што је то наша.

"Између осталог и чувени Креманац, капетан Друге класе, Мирко Врачарић, који је једини Србин који је носилац одликовања "Distinguished Flying Cross , британског, врло престижног, односно летачког крста за посебне заслуге за преко 400 борбених мисија које је летео на страни савезника у борби против Немаца", навео је Огњевић.

Из тадашњег Ужичког војног округа, у краљевским ваздухопловцима је било готово 90 људи. Ова изложба чини само део материјала који ће Историјски архив Ужице публиковати у истоименој монографији.

"Ово је само један мали увид у једну плејаду величанствених, да тако кажем, овде се налазе 33 људи од укупно 87 људи који сам до сада успео да лоцирам, са територије, како се то тада звало, Ужичког војног округа. Покрива се временски период од 1912.-1945. године, значи, авијатичари Краљевине Србије и Краљевине Југославије", навео је Огњевић.

Ужички ваздухопловци су учествовали у Балканским, и оба светска рата, летели и часно гинули у свом и савезничким ваздухопловствима, а свој траг у историји обележили јунаштвом, пожртвовањем и одличјима. Ова изложба открива тај скрајнути део наше прошлости и људе достојне пажње и незаборава.

Оставите одговор