Промоција књиге „СЕЋАЊЕ ЈЕДНОГ ВАЗДУХОПЛОВЦА“ [НАЈАВА]

Поштовани,
Имамо част да Вас позовемо на промоцију књиге Чедомира Милићевића „СЕЋАЊЕ ЈЕДНОГ ВАЗДУХОПЛОВЦА“, коју су приредили за штампу Катарина и Вељко Лековић из Крагујевца, наши дугогодишњи сарадници.
Књига је недавно изашла из штампе, и иако мала по обиму, има интересантан садржај.
Обухвата период развоја ваздухопловства Краљевине Југославије од тридесетих година XX века, Априлски рат 1941. године, ваздухопловство НОВЈ од 1944. године и послератни развој JРВ до 1955. године.
Књига је оригинални аутобиографски запис који су млади историчари припремили за штампу, без историографских корекција и интервенција. Због тога је књига интересантна и као сећање једног човекаваздухопловцапилота - и као сећање на једно време и људе у њему.
Чедомир Милићевић је завршио механичарску и пилотску школу пред Други светски рат и био је на служби у Првом ваздухопловном (бомбардерском) пуку у Новом Саду као пилот на авиону бомбардеру „Бристол-Бленхајм“.
Учестовао је у борбеним дејствима у Априлском рату 1941. године. По капитулацији враћа се у родни крај. У јесен 1944. године ступа у ваздухопловство ЈА и лети као пилот на јуришнику „Ил-2 Штурмовик“. Учествује у дејствима на Сремском фронту и у завршним операцијама за ослобођење земље.
После рата био је на служби у више јединица, а најдуже наставник у Пилотској школи.
Пензионисан је 1955. године. Оставио је сећања која су преточена у ову књигу.
Молимо Вас да својим присуством увеличате промоцију ове ваздухопловне књиге дана 19. фебруара 2020. године са почетком у 11.00 часова у Дому ваздухопловства у Земуну.
Добро дошли!
Срдачно Вас поздрављамо.

Оставите одговор