In Memoriam, Вићентије Јовелић (1933-2019)

У Београду је у осамдесет шестој години преминуо наш друг и члан Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), Вићентије Јовелић, пуковник авијације у пензији.

Вићентије је рођен у Мартинцима код Сремске Митровице 5. јуна 1933. године. У родном месту је завршио основну школу, а Нижу гимназију у Сремској Митровици. Потом одлази у Загреб у Ваздухопловну индустријску школу где стиче звање авиомеханичара. Завршава Пилотску школу у Руми и Подофицирску пилотску школу. На ЕТШ "Никола Тесла" стиче звање електротехничара. Завршава и Вишу статистичку школу и Факултет организационих наука, те Командно-штабну академију РВ и ПВО.

Током каријере у РВ и ПВО, летео је на више типова ваздухоплова. Поред једрилица (А, Б и Ц класа), летео је и на Утва "Тројка"-и, УТ-2, По-2, Аеро-2, 213, Јак-3, Јак-9, УЈак-9, С-49. Током школовања, поред авио-моделарства бавио се и падобранством и имао је звање спортског падобранца. Завршио је и Шифранстку школу Новом Саду и обуку за Оператора на слетном радару. Након дипломирања на ФОН-у, био је први инжињер Кибернетике у ЈНА.

Осам година је био члан ГИНО за РВ и ПВО. На  КША РВ и ПВО и Школи НО ОС, у својству Ванредног предавача, изводио је наставу из Информатике и статистике. Обављао је низ одговорних дужности у Команди РВ и ПВО и у Трећој управи ГШ ЈНА. Пензионисан је у чину генералштабног пуковника авијације-пилота, 31. децембра 1990. године.

Остаће у најлепшем сећању друговима и пријатељима из УПВЛПС. И овим путем, УПВЛПС породици Вићентија Јовелића упућује изразе најискренијег саучешћа. Време и место сахране биће накнадно објављени.

Оставите одговор