Удружење у Лазаревцу на изложби „Девет авијатичара“

У Лазаревцу је 24. децембра 2017. године отворена изложба посвећена припадницима ваздухопловства Краљевине Југославије погинулим на ратном летелишту 7. априла 1941. године, аутора проф. др Милорада Ђоковића, који је након вишедеценијског истраживања расветлио судбину војника и старешина са лазаревачког војног аеродрома у Априлском рату 1941. године.

Припадници Војске Србије и глумац Александар Трмчић

Поводом Дана РВ и ПВО, у Центру за културу Лазаревац отворена је мултимедијална изложба под називом: „Прича о бомбардовању аеродрома у Лазаревцу и погибији девет авијатичара – 7. април 1941“. Отварању изложбе присуствовали су представници Војске Србије и Ратног ваздухопловства и ПВО – ппук Саша Антанасијевић из Центра за обуку РВ и ПВО са двоје старешина и два кадета Војне академије, резервне старешине и грађани Лазаревца, Београда и околних места.

Аутор изложбе је проф. др Милорад Ђоковић, који је уложио више од три деценије истраживања ради реконструкције тог догађаја на лазаревачком ратном летилишту, непознатог у историографији Априског рата из 1941. године.

Манифестација је почела кратким документарним филмом аутора „Девет авијатичара“ о догађајима који су претходили Априлском рату и на сам дан почетка рата. Потом је уприличен сценски приказ догађаја у ноћи пред почетак Априлског рата у кафани „Зора“ где се капетан Милош Жуњић, командир легендарне 102. ловачке ескадриле Шестог ловачког пука, који је убијен мучки од фашистичких пилота када је искочио из свог погођеног авиона, обраћа публици. Монодраму је мајсторски извео глумац Александар Трмчић.

Ратно летилиште у Лазаревцу на којем је базирала 602. ескадрила из састава 201. тренажне групе Прве ваздухопловне бригаде Ваздухопловства Војске Краљевине Југославије, напала је другог дана рата, 7. априла 1941. године група немачких авиона. У нападу је погинуло девет припадника ескадриле, углавном резервиста, и то: Лазар Штарбегер, Сента Миленковић, Лазар Иванчевић, Петар Станојевић, Миодраг Ж. Михаиловић, Лабуд Егић, Тихомир Симеуновић, Кројач Станчеловић и Лука Стојановић. Осам авијатичара сахрањено је на лазаревачком гробљу, а један је пренет у родно место.

На скупу су говорили Бранислав Аночић, пуковник у пензији, у име Организације резервних старешина општине Лазаревац, Златомир Грујић, пуковник авијације у пензији, председник Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије и аутор изложбе професор др Милорад Ђоковић. Пуковник Грујић је изразио посебно поштовање према професору Ђоковићу, похвалио његов истраживачки рад и допринос националној ваздухопловној историографији.

Слева: потпуковник Саша Антанасијевић, проф. др Милорад Ђоковић аутор изложбе, Злата Кордић (са штапом), иза њен син Љубиша и пуковник у пензији Бранислав Аночић

Отварању изложбе присуствовала је и породица погинулог авијатичара, наредника Лабуда Егића (на ц/б слици горе) - кћерка Злата Кордић са сином Љубишом.

Изложба у Лазаревцу показује колико су наше ваздухопловне традиције блиске народу, да РВ и ПВО има висок углед и поверење народа и да на различите начине, као што је и ова изложба, исказује своју приврженост ваздухопловству и војсци. Сви припадници војске и ваздухопловства те вечери били су високо уважени гости.

мр Златомир ГРУЈИЋ

Оставите одговор