Уметници СРПСКОЈ АВИЈАТИКИ у славу

Поводом државног празника Дана примирја у Првом светском рату, у Музеју ваздухопловства Београд отворена је 9. новембра 2017. године изложба под називом Српска авијатика у Великом рату виђена очима сликара.

У Музеју ваздухопловства, установи од националног значаја која чува и негује ваздухопловну историју и традицију, представљена су тек настала уметничка дела наших сликара. Уметници су слике створили у амбијенту нашег ваздухопловног храма, у атмосфери поштовања и дивљења према авијатичарима који су се у Великом рату херојски борили за национално достојанство и слободу.

Оне представљају допринос садашње генерације јуначким делима предака и израз су бескрајне захвалности за њихову свету жртву.

На иницијативу госпође Верице Илић, историчара уметности и сликара, у периоду од 03. до 07.11. 2017. организована је у Музеју ваздухопловства ликовна колонија у којој је учествовало 16 уметника.

Они су имали задатак, да своју импресију Српске авијатике и Великог рата, изразе кроз своја дела и пренесу на публику.

Уметници су инспирацију проналазили у Музеју ваздухопловства на изложби посвећеној управо националном ваздухопловству из времена Првог светског рата. тј Великог рата.

Током рада колоније настало је преко 30 ликовних дела.

Представљајући своју визију, кроз уметничка дела која су настала, сликари нас воде кроз ратна збивња, недаће и тешкоће, кроз поразе, али и наду, све до коначне победе!

Резултат рада ликовне колоније је изложба насталих слика “Српска авијатика у Великом рату виђена очима сликара”.

Уједно, рођена је идеја да колонија, као и изложба на ову тему у целокупном историјском контексту улоге и доприноса авијације, постане традиционална.

Прошле године Музеј је приредио изложбу „Српска авијатика у Великом рату 1914-1918“.

Та изложба је и даље отворена и она кроз експонате, предмете, фотографије - на упечатљив начин говори о херојској епохи наше историје и улози коју су у њој имали српски авијатичари.

Изложба ликовних радова Српска авијатика у Великом рату виђена очима сликара допуњује, на један сасвим другачији – уметнички начин, кроз поглед и визију уметника изложбену поставку „Српска авијатика у великом рату 1914-1918“.

- Новонастала уметничка дела Музеј ваздухопловоства  ће трајно  баштинити у својој збирци, рекао је отварајући изложбу в.д. директора Музеја ваздухопловства Чедо Миливојевић.

Златомир ГРУЈИЋ, фото: Војислав СТОЈАНОВИЋ

Оставите одговор