Комеморативни скуп поводом 110 година од смрти Едварда Русјана

Поводом 110 година од трагичне погибије пилота Едварда Русјана, јуче је на Калемегдану одржан комеморативни скуп у знак сећања на овог пионира авијације који је настрадао и који је сахрањен у Београду.

Наиме, на предлог Амбасаде Републике Словеније у Беграду, Комисијa за споменике и називе тргова и улица Скупштине Београда усвојила је иницијативу да се на платоу код фонтане у Улици војводе Бојовића у Доњем граду, баш и на месту где је Русјан трагично настрадао на трећи дан Божића 1911. (по јулијанском календару) симболично подигне спомен клупа и да се тај део назове Парком Едварда Русјана.

Скупу су присиствовали словеначки Министар одбране, генерал мајор Роберт Главаш који се налази у званичној посети нашој војсци, као и команадант нашег РВ и ПВО генерал потпуковник Душко Жарковић.

У организацији Амбасаде Републике Словеније и амбасадора Дамјана Берганта који се захвалио граду Београду и српском војном ваздухопловству који баштине сећање на словеначког пионира авијације, скуп су увеличали и представници града Нове Горице и чланови Удружења "Едвард Русјан" из Брежица.

Били су ту и чланови нашег Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), Ваздухопловног савеза Србије, као и оркестар Словеначке војске.

Едвард Русјан, његово дело, а и његова жртва ће остати као трајан завет и знак пријатељства словеначког и српског народа.

Након пригодних говора, ова својеврсна комеморација Русјану завршена је прелетом одељења авиона Ласта нашег РВ и ПВО.

Милан Ракић

фото: Павле Кљајић

Оставите одговор