Обележавање 60 година од првог лета Галеба Г-2 [НАЈАВА]

У суботу, 3. јула 2021. године, навршава се тачно 6 деценија од првог лета првог домаћег серијског млазног авиона. Тим поводом ће на аеродрому Ечка крај Зрењанина бити организована свечаност.

Први пробни лет је изведен 3. јула 1961. године, четири године након покретања пројекта којег је носилац био ВТИ Жарково на челу са недавно преминулим проф. др Златком Рендулићем и финализацијом пројекта која је изведена у Фабрици авиона "Соко" у Мостару.

Након издатог задатка од стране тада пуковника Златка Рендулића и мајора Франца Рупника из Ваздухопловноопитног центра, пробни пилот капетан Љубомир Зекавица је полетео у 18.15 сати и након 36 минута тог првог пробног лета, безбедно слетео у 18.51.

Тај лет је означио почетак даљег развоја и серијске производње летелице на којој се одшколовало барем 30 генерација војних пилота наше земље.

Иначе, увођење у оперативну употребу у ЈРВ започело је у јулу 1965. године, а до половине 1983. године, произведено је укупно 248 примерака ове легендарне летелице, од којих су 132 коришћене у нашој авијацији, а 110 у РВ Либије и 6 у РВ Замбије што је био велики успех и признање за ваздухопловну индустрију СФРЈ.

У суботу, 3. јула 2021. године, у 12 сати, на аеродрому Ечка крај Зрењанина, биће уприличена свечаност поводом 60 година од првог лета "Гаше".

Организатори, Удружење пилота "Галеб" и Музеј ваздухопловства обећавају атрактиван програм и квалитетно дружење у складу са овом великом и значајном годишњицом.

Добро дошли!

Спортски аеродром Ечка, 3. јул 2021. године - тачно у подне!

Оставите одговор