Вишемрежни хватач дронова – дело нашег ветерана (ВИДЕО)

Да одлазак у пензију не значи нужно и прекид бављења некадашњим занимањем, потврђује и наш колега Горан Станчевић.

Још током службе у нашем ваздухопловству, Горан се пре готово четврт века почео бавити РЦ моделима, да би се 2010. године посветио дроновима и то првенствено као платформом за снимање, али су се током година почеле јављати идеје за примену дрона и у неким другим улогама уз промишљање и реализацију нових технолошких решења.


           Прва верзија "хватача дронова" настала у самоградњи

Конкретна идеја за пројекат "Српског ловца дронова", настала је у оквиру вежбовних активности наше војске током 2017. године, када је Станчевић дошао до закључка да на пример, не постоји адекватна заштита од дронова који би били искоришћени за напад на важне државне личности.

Од почетне идеје, кренуо је са реализацијом пројекта који би укључивао дрон као платформу која може да понесе до 10 мрежа које може да испали на потенцијално непријатељски дрона и тако му онемогући летење. Истовремено је развио и апликацију уз помоћ које може тачно да лоцира циљ и тиме помогне свом дрону да на прецизан начин неутралише противнички.


Друга верзија "хватача дронова" имплементирана на кинески модел дрона 
DJI M 300, иначе последњу реч технике коју одликују изузетне летне карактеристике и одлична нишанска оптика што овај модел дрона, којег користе наша Жандармерија и САЈ, квалификује као одличног "Ловца на дронове"

Током 2018. године када је пројекат био завршен, Станчевић га пријављује војсци ради патентирања, али га надлежни упућују на Завод за интелектуалну својину где ова установа након евалуације 2019. године званично прихвата и проглашава патент.

Ове године је Министарство просвете, науке и технолошког развоја покренуло такмичење за најбољу технолошку иновацију, на које се Станчевић пријавио уз опис могућности свог патента:

"Проналазак припада области ваздухопловства уопште, односно опреме летелица тј. беспилотних летелица, а односи се на додатке у опремању мултиротора - дрона помоћу којег се може из ваздушног простора уклонути други мултиротор - дрон, радио контролисана беспилотна летелица, птица или на земљи ухватити мрежом пас луталица. У свим сложеним метео условима како дању тако и ноћу.

Како конструкцијски решити пнеуматски вишемрежни бацач мрежа, који избацује две или више мрежа, како би се остварило избацивање мрежa једна, друга или више и са њима одстранили из ваздушног простора мултиротор - дрон, радио контрол беспилотна летелица или птица, а на земљи ухватио пас луталица?"

Одговор на конкурсно питање је патент Горана Станчевића  

"Српски ловац дронова"

Иначе, званична промоција патента је била на сајму "Партнер" 2019. године, где је изазвала и пажњу Председника Републике.

Горан Станчевић је наш колега, од прошле године пензионер-ветеран, који је војну каријеру провео у хеликоптерским јединицама наше војске на дужности летача техничара на хеликоптеру Газела.

   

Оставите одговор