Честитка УПВЛПС поводом 2. августа – Дана рода авијације

На дан 2. августа 1924. године, на Светог Илију, први пут је на војном аеродрому у Новом Саду, касније названом Југовићево установљена и прослављена крсна слава пилота и механичара.

Крсна слава ваздухопловаца, Свети Илија се и данас слави у нашем војном, цивилном и спортском ваздухопловству.

Тим поводом, Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), упутило је честитку свим припадницима наше авијације - пилотима, навигаторима, специјалистима летачима, авиомеханичарима и инжењерима, припадницима ВТСл; команданту РВ и ПВО, командантима 204. ваздухопловне бригаде и 98. ваздухопловне бригаде, Удружењу пилота "Ма2+", Удружењу пилота "Курјаци са Ушћа", Удружењу пилота "Тигрови" и Удружењу линијских пилота Србије.

У честитци упућеној команданту вида се наводи:

Поштовани господине генерале!

Част ми је да испред чланова Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије – ветерана РВ и ПВО, и лично, најсрдачније Вама, Вашим сарадницима, припадницима Команде РВ и ПВО, целокупном саставу нашег РВ и ПВО, а првенствено припадницима рода авијације и свим летачима, авио - механичарима и инжењерима,

Честитам Дан рода авијације 2. август,

и пожелим срећну авијатичарску славу Светог Илију Громовника.

У 108. години нашег РВ и ПВО, срећни и поносни што смо и ми ваздухопловни ветерани део велике породице српских ваздухопловаца – авијатичара, ракеташа, радариста, техничара и инжењера, која се непрекидно шири више од века, делимо са свим припадницима РВ и ПВО и рода авијације радост славе и жељу за даљи благородни пут, просперитет и напредак.

Даће Бог да живи наша авијација и наше РВ и ПВО, расте и развија се, док год то земљи Србији и њеном народу буде потребно, на понос, дику и за одбрану суверенитета, територијалног интегритета, мира и слободе нашег неба!

Срећан празник и слава! Срећни нам и здрави били!

Срдачно Вас поздрављамо!

 

Оставите одговор