79 година од Априлског рата – СЛАВА ПАЛИМ ВАЗДУХОПЛОВЦИМА

У Априлском рату 1941. године током извршавања летачких борбених задатака, за време дејстава непријатеља по објектима на земљи, приликом прелета на друга летелишта или на територију Савезника, као и од последица рањавања у борби, живот је изгубило 135 летача, према подацима Петра Боснића “Наше небо април 1941.”

Вероватно је тај број и нешто већи, јер и данас 79 година после Априлског рата долазимо до неког новог податка. Тако са седморицом погинулих на аеродрому Лазаревац тај број износи 142.

Из Штаба команде ваздухопловства погинула су двојица летача, један официр пилот и један подофицир авионски послужилац.

Први ваздухопловни бомбардерски пук имао је осам погинулих летача: два официра пилота и два официра извиђача; једног подофицира пилота, два подофицира послужиоца (стрелци, радисти) и једног ваздухопловно-техничког чиновника пилота.

Други ваздухоплони ловачки пук изгубио је пет пилота: четири официра и једног ваздухопловно-техничког чиновника.

Трећи ваздухопловни бомбардерски пук имао је 17 погинулих летача: три официра пилота и једног извиђача; једног подофицира пилота и осам подофицира послужилаца; једног ваздухоплово-техничког чиновника пилота и тријицу летача неутврђеног идентитета.

Четврти ваздухопловни ловачки пук изгубио је једног официра пилота.

Пети ваздухопловни ловачки пук изгубио је осам пилота: пет официра и три подофицира.

Шести ваздухопловни ловачки пук изгубио је десет пилота: пет официра, четири подофицира и једног ваздухопловно-техничког чиновника.

Седми ваздухопловни бомбардерски пук је изгубио 18 летача: пет официра - четири пилота и једног извиђача; 13 подофицира – три пилота и десет послужилаца.

Осми ваздухопловни бомбардерски пук изгубио је 18 летача: 11 официра - шест пилота и пет извиђача; седам подофицира – једног пилота и шест послужиоца.

Самостална 11. група за даљње извиђање изгубила је 17 летача: девет официра - 4 пилота и пет извиђача; шест подофицира послужилаца и два ваздухопловно-техничка чиновника пилота.

Самостална 81. ваздухопловна бомбардерска група за стратегијско бомбардовање изгубила је шест летача: три официра - два пилота и једног извиђача; два подофицира - једног пилота и једног послужиоца и једног летача без утврђеног идентитета.

Самостална ваздухопловна ловачка ескадрила изгубила је тројицу летача: два официра пилота и једног подофицира пилота.

Армијско ваздухопловство изгубило је седам летача: два официра - једног пилота и једног извиђача: четири подофицира - три пилота и једног послужиоца; једног летача неутврђеног идентитета.

Позадинско ваздухопловство изгубило је девет летача: четири официра - три пилота и једног извиђача; три подофицира - два пилота и једног послужиоца и двојицу неутврђеног идентитета.

На аеродромима је погинуло од непријатељског бомбардовања - шест летача: пет официра пилота и један официр извиђач, као и један наредник и шест резервиста на аеродрому Лазаревац.

Свега је погинуло 135 летача: 64 официра - 48 пилота, 18 извиђача; 56 подофицира - 20 пилота и 36 послужилаца; шесторица ваздухопловно-техничких чиновника пилота и седморица летача неутврђеног идентитета.

Први ваздушни судар 6. априла код Режановачке косе близу Куманова однео је осам живота пилота ловаца из Петог ловачког пука.

У ваздушним борбама у одбрани Београда 6. и 7. априла погинуло је 11 пилота - 10 из Шестог ловачкогпука и један из Другог пука.

У дејствима бомбардера изгинуло је највише летача: из 11. самосталне групе на једном задатку девет; из Осмог бомбардерског пука погинуло је 17 летача приликом бомбардовања немачких аеродрома у Мађарској у једном дану на једном задатку. То је највећа катастрофа у Априлском рату.

Приликом покушаја прелета преко Карпата за Совјеткси Савез погинуло је девет летача из Трећег бомбардерског пука, и тројица из Седмог бомбардерског, из тог пука је у удесу код Рогачице погинуло још осам летача, укупно у два удеса 11 летача. Њима треба додати још шест летача из 81. самосталне бомбардерске групе који су погинули на сличан начин од дејства сопствене противавионске артиљерије. Црном билансу придружује се и удес авиона “Капрони” код Олимпа у Грчкој у којем је погинуло шест летача.

Напред наведени губици летача чине скоро четвртину од укупно броја погинулих у Априлском рату.

Сви погинули летачи и припадници Ваздухопловства Војске Краљевине Југославије који су се борили у Априлском рату заслужују највеће поштовање јер су у тој борби дали највише што су имали - своје животе.

Њихова дела се никада не смеју заборавити!

Овог 6. априла не можемо изаћи на спомен обележје херојима Априлског рата и одужујемо им се овим путем. ВЕЧНА ИМ СЛАВА!

 Зл. Грујић

Илустрације:

  • Погинули из Другог и Четвртог ловачког пука
  • Погинули из Петог ловачког пука
  • Погинули из Шестог ловачког пука
  • Погинули из Првог бомбардерског пука
  • Погинули из Трећег бомбардерског пука и извиђачке групе армијске авијације
  • Погинули из Седмог бомбардерског пука
  • Погинули из Осмог бомбардерског пука
  • Погинули из 11. самосталне извиђачке групе
  • Погинули из 11. самосталне извиђачке групе и Треће пилотске школе
  • Погинули из 603. тренажне групе, Штаба ваздухопловства и Министарства војске и морнарице,
  • Погинули из 201. тренажне групе

Оставите одговор