In Memoriam, Никола Грујин (1948-2019)

Двадесетог августа ове године, преминуо је наш друг Никола Грујин, генерал-потпуковник у пензији, пилот надзвучне борбене авијације

Никола је рођен 21. септембра 1948. године у селу Лалић код Оџака. Основну школу је завшио у родном Лалићу 1963. године.

Припремну школу за Ваздухопловну војну академију (Ваздухопловну војну гимназију) похађао је у Мостару од септембра 1963. до августа 1965. године. Након тога наставља школовање у Ваздухопловној војној академији у Задру (прве две године) и Пули (трећа година) коју успешно завршава 31. августа 1968. године као потпоручник авијације-пилот.

После академије, током службовања у РВ и ПВО завршио је КША РВ и ПВО и КШШ оператике РВ и ПВО (Ратну школу).

Службовао је у Скопљу (Петровац), Приштини, Батајници и Београду.

Био је на следећим дужностима: пилот ЛА, командир авијацијског одељења, референт за оперативно наставне послове у лап-у, референт за навигацију и пресретање у органу за летачке послове 204. лап-а, наставник на катедри ПВО РВ у КША РВ и ПВО, наставник тактике и оператике, начелник штаба КоПВО и начелник (уједно и заменик ПНГШ за РВ и ПВО) у управи авијације сектор за РВ и ПВО ГШ ВЈ.

Летео је на авионима: Аеро-3, Н-60 Галеб, ТВ-2, Ф-86Е, Ф-86Д и МиГ-21 (све верзије).

Више пута је похваљиван и награђиван и носилац је следећих одликовања: Ордена за војне заслуге са сребрним мачевима (ОВЗСМ), Ордена народне армије са сребрном звездом (ОНА СЗв), Ордена за војне заслуге са златним мачевима (ОВЗЗМ). Ордена народне армије са златном звездом (ОНА ЗЗв) и Ордена Војске Југославије III степена.

Kао вредан и радан официр и пилот највише је напредовао, тј. најуспешнији је припадник 20. класе ВВА.

Активна војна служба му је престала у чину генерал-потпуковника 31. марта 2002. године.

Док је био млад, волео је спорт-посебно фудбал. Као пензионер, имао је три хобија која је повремено упражњавао. Лов, риболов и куглање.

О својој 20. класи ВВА, говорио је да је позната по изванредном залагању, другарству и међусобном помагању.

Из брака са Катицом, имао је сина Горана.

Живео је у Земуну.

Више од 15 година је био члан Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), где је својим трудом и залагањем помагао активности Удружења када год је био у прилици. Остаће у сећању као искрен друг и пријатељ.

Никола Грујин ће бити сахрањен у суботу, 24. августа 2019. године на Новом бежанијском гробљу у 11:30 сати. Опело ће се одржати у капели у 11:00 сати.

УПВЛПС и овим путем породици нашег друга упућује изразе најискренијег саучешћа.

Оставите одговор