In Memoriam, Иван Михаљевић (1949-2018)

У Сиску је у седамдесетој години преминуо наш друг и члан Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), Иван Михаљевић

МИХАЉЕВИЋ Павла ИВАН,

Пилот, пуковник авијације у пензији

(1949-2018)

Иван је рођен 7. марта 1949. године у селу Лукавец Посавски, општина Сисак, Република Хрватска. Супруга Мирјана умрла 2004. године, имају ћерке Слађану (син и ћерка) и Мају. Живео је у Београду, Република Србија.

Завршио је Ваздухопловну гимназију „Маршал Тито“ у Мостару 1967. године у Четвртој класи и Ваздухопловну војну академију у Земунику код Задра 1970. године у 21. класи, Курс наставника летења у ВВА, Командно-штабну школу и Школу оператике РВ и ПВО.

Био је на служби у гарнизонима Пула, Титоград, Мостар. Задар, Сарајево и Београд. Обављао је дужности; наставник летења на клипним и млазним авионима и хеликоптерима, командир хеликоптерског одељења, заменик командира и командир хеликоптерске ескадриле, начелник штаба и командант 107. хеликоптерског пука (школског), начелник ОННП команде ВВА, наставник у катедри тактике  ЦВВШ РВ и ПВО и начелник катедре тактике авијације у ВА РВ и ПВО.

Редовно је унапређиван у све чинове по пуковника, а превремено у чин капетана прве класе. Носилац је златног пилтоског знака и звања инструктор летења. Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрном звездом, два Оредена за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне Армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима. Добио је Сребрну плакету РВ и ПВО, Плакету ВВА и бројне похвале, награде и признања.

Био је учесник слета за дан младости 1968. године и Параде победе 1975. године. На вежби „Подгора-72“ летео је у саставу ескадриле која је за извршење ватрених дејстава усмено похваљена од  ВКОС СФРЈ маршала Тита.

Летео је на авионима Аеро-3, Галеб, Јастреб, В-51, В-53 и на хеликоптерима Ми-2, Х-42/45 и НХ-42/45 и остварио налет од 3.845 часова. Дужност наставника летења обављао је до одласка у пензију. У току летачке каријере није имао удеса. Бавио се писањем стручне литературе.

Био је активан спортиста и капитен одбојкашке репрезентација Ваздухопловне војне гимназије „Маршал Тито“  и члан одбојкашког клуба „Хепок“ из Мостара. На радној акцији „Сутјеска-65“ проглашен је ударником.

Актвина војна служба престала му је 31. марта 2000. године   у чину пуковника авијације.

Иван Михаљевић је вио члан Удуржења пензионисаних војних летача и падобранаца Југославије и потом Србије.

Породици Ивана Михаљевића у име УПВЛПС упућујемо најдубље саучшће!

Сахрана пуковника Михаљевића је у уторак 4. септембра 2018. године на гробљу Орловача, Окупљање у 11.30 ч. Полазак из капеле у 12.30 ч.

Оставите одговор