Сећање на Едварда Русјана (ВИДЕО)

Прва активност Удружења пензионисаних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), на почетку сваке календарске године је одавање поште Едварду Русјану, првој ваздухоплвној жртви на Балкану, који је свој млади живот изгубио током промотивног лета, на трећи дан Божића 1911. године подно зидина Калемегдана

Тако је било и ове године.

Испред спомен обележја у Доњем граду калемегданске тврђаве, баш на месту на којем је пронађено тело младог Словенца након пада летелице, окупили су се чланови нашег Удружења, представници СУБНОР-а, Ваздухопловног савеза Србије и Амбасаде Републике Словеније.

Едвард Русјан је са братом Јожефом и Михајлом Мерћепом угледним загребачким трговцем, уочи Божића 1911. године допутовао  у Београд како би овдашњој јавности приказао могућности летелице сопствене конструкције, а у циљу комерцијализације производње. Пре тога летелица је представљена у Загребу, а након Београда, браћа Русјан и Мерћеп су требали да иду у Словенију.

Лет је требао бити баш на Божић, првога дана празника, али је кошавски ветар онемогућио приказ, који је одложен за трећи дан празника 9. јануара. Полетање и пењање на висину од око 100 метара су били успешни. Лет се одвијао изнад десне обале Саве и над самом тврђавом. Могло се видети да се пилот у лаком авиону бори са јаком кошавом. У току спуштања из правца запада код ушћа Саве у Дунав, пред само слетање, авион је од турбулентног удара кошаве дословно преломљен и са пилотом заједно пао на железнички насип. Када су неки од окупљених пришли, Едвард је још увек давао знаке живота, али су повреде биле фаталне, тако да је здравствена екипа која је стигла на место несреће након неколико минута, могла да констатује само смрт. (Више о Русјану ОВДЕ)

Чланови УПВЛПС од свог оснивања пре више од четврт века, као прву активност у календарској години организују излазак, прво на гроб Русјанов на Новом Гробљу, да би се после тога спустили до Доњег града на Калемегдану где се налази спомен обележје и ту положили венце. Иначе, ово спомен обележје у Доњем граду је било готово заборављено, док на иницијативу тадашњег руководства МЈВ (Музеја југословенског ваздухопловства), "тандема" Чедомир Јанић и ппук Војислав Стојановић (данас потпредседник УПВЛПС) није обновљено и тако отргнуто од заборава.

Овог деветог јануара, поред наших чланова Удружења, Русјановим сенима су се поклонили и венце положили и представници СУБНОР-а и Ваздухопловног савеза Србије предвођени председником Лабудом Булатовићем.

Испред Амбасаде Републике Словеније у Србији, присутни су били ЊЕ Владимир Гаспарич, амбасадор и пуковник Дамјана Јуркович, изасланик одбране.

Након полагања венаца, присутнима су се обратили и ЊЕ амбасадор, председник ВСС, као и Војислав Стојановић, потпредседник нашег Удружења

Оставите одговор