Честитка УПВЛПС поводом Дана 204. ваздухопловне бригаде

Поводом Дана 204. ваздухопловне бригаде, Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС) је упутило телеграм-честитку Команданту те јединице, пуковнику Жељку Билићу.

У честитки се између осталог наводи:

Испред чланова Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије и лично, најсрдачније Вама, Вашим најближим сарадницима, свим припадницима Команде, целокупном саставу бригаде, свим командантима, командирима, официрима, подофицирима, војницима и осталим припадницима бригаде, као и ветеранима и члановима породица припадника бригаде,

Честитам Ваш велики празник јединице: 2. децембар - Дан 204. вбр!

Пре 68 година - 2. децембра 1949. године формирањем 204. ловачког авијацијског пука ЈРВ, чије светле традиције достојно настављате, наше РВ и ПВО добило је, у то време убојиту ваздухопловну формацију. На застави славе 204. вбр записане су и славне традиције Шетог ловачког пука, хероја одбране Београда у Априлском рату 1941. године. Ваша јединица је увек имала савремену ваздухопловну технику и високе борбене могућности. Красила вас је висока стручно-борбена оспособљеност, снажан колективни дух и несаломив борбени морал, и у миру, и у годинама искушења.

У ратно доба били сте још снажнији, херојство пилота и целокупног састава бригаде у борби са НАТО агресором 1999. године ушло је у легенду, која се преноси с колена на колено. То надахњује и данас, да високостручни, са богатим традицијама и огромним борбеним искуством и моралом који се сломити не може, будете челични бедем одбране слободног неба наше Отаџбине.

Клањамо се херојским жртвама и делу припадника 204. вбр у миру и рату, и свих припадника нашег РВ и ПВО, Војске Србије и српског народа у борби за слободу, и одајемо им највише и почасти! Њихова имена су вечно уписана у ваздухопловни споменар, у историју Србије. Вечна има слава!

Срећан празник! Срећни нам и здрави били!

Срдачно вас поздрављамо!

Председник УПВЛПС

Мр Златомир Грујић, пук. у пензији

Оставите одговор