Ветерани РВ обележили Дан ослобођења Београда и Земуна у II светском рату

Годишњица ослобођења Београда и Земуна у Другом светском рату, седамдесет трећа по реду, обележена је низом манифестација које су својим присуством увеличали и чланови Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС)

Већ по традицији, у Великој сали Команде ваздухопловства у Земуну је 18. октобра одржан историјски час, на којем је своја сећања евоцирао један од наших најстаријих чланова, пуковник авијације у пензији - пилот Љубиша Антонијевић, који је као младић и борац III Крајишке пролетерске бригаде учествовао у борбама за ослобођење Београда. Љубиша је такође, као и низ година унатраг сећања на "Београдску операцију" поделио и са ученицима Руске школе у Београду.

Већ следећег дана, 19. октобра у четвртак, улицама Београда је поносно ступао наш најстарији члан, капетан авијације у пензији - штурман Борисав Бора Филиповић. Он је такође као младић учествовао у борбама за ослобођење Београда и Земуна у Другом светском рату, а својим присуством је и обележио манифестацију "Кораком слободе" уприличену поводом 73-ће годишњице од ослобођења Београда у Другом рату.

У петак, 20. октобра, венце на споменик борцима палим у Народној револуцији 1941-1945 који се налази у парку између Команде РВ и ПВО и основне школе "Светозар Милетић" у Земуну, положила је и делегација нашег Удружења, као и Удружења војних пензионера града Земуна.

Такође, велики број чланова УПВЛПС, присуствовао је и догађају на аеродрому Батајница, где је аеромитингом и приказом оперативних способности Војске Србије, као и примопредајом купљених МиГ-29 из РФ, обележен овај велики јубилеј из наше историје. Пензионисани војни летачи су и овога пута показали да су верни својој некадашњој професији и војсци у којој су провели свој радни век.

Оставите одговор