In Memoriam, Славољуб Михаиловић (1931-2017)

У Новом Саду је преминуо наш сарадник, колега, саборац и друг, пензионисани припадник 63. падобранске бригаде, Славољуб Славко Михаиловић.

Славољуб је рођен 1931. године у селу Клинци код Ваљева. Након матурирања у Ваљеву, одлази у Шабац где се укључује у рад Аероклуба "Миша Дудић". Свој први падобрански скок је извео у Лаћарку 1948. године након завршеног падобранског курса.

Потом прелази у Панчево, где под руководством Чедомира Вранића, првог команданта падобранског батаљона, завршава падобранску школу. 

У Краљеву 1954. године завршава Ваздухопловну школу и бива распоређен у 63. падобранску бригаду у Нови Сад. У тој јединици остаје све до пензионисања 1977. године. 

Као старешина-падобранац, извео је неколико хиљада падобранских скокова, дању, ноћу и у свим временским условима.

Као инструктор, обучио је више од 700 падобранаца. За свој рад је више пута похваљиван, одликован и награђиван, а како у војном, тако и у спортском падобранству, освојио је сва падобранска признања и значке које се могу освојити. Постигао је и државни рекорд у скакању са висина од преко 6000 метара ноћу.

Након пензионисања, у Новом Саду се укључио у рад спортских падобранских клубова и био је потпредседник Секције бораца ветерана пилота и падобранаца у Новом Саду од оснивања 1987. године. Након оснивања Удружења пензионисаних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС), био је председник секције нашег Удружења у Новом Саду.

Бројним активностима у којима је учествовао, а многих био и иницијатор, Славко се беспоштедно борио да отргне од заборава сећање на богату историју коју падобранство и ваздухопловство има на овим нашим просторима.

УПВЛПС је у Славку имало верног друга, на сарадњу увек спремног колегу и сарадника, који је увек био спреман да својим учешћем и радом помогне активности нашег Удружења на неговању ваздухопловних традиција на територији Војводине. УПВЛПС и новосадска секција предвођена Славком су заједничким снагама спроводили активности на уређењу спомен обележја погинулим авијатичарима у Априлском рату у Шајкашу; спомен обележја Милети Протићу у Товаришеву; спомен обележјима у Руми, Кленку, касарни Југовићево....

Комеморација Славољубу Михаиловићу ће бити одржана у среду, 18. октобра 2017. године у 9 сату, у Клубу одборника и бораца у улици Змај Јовина 3 у Новом Саду.

Сахрана је истог дана, у среду 18. октобра у 12 сати на новосадском Новом гробљу.

УПВЛПС и овим путем родбини и пријатељима Славољуба Михаиловића изражава најдубље саучешће.

Оставите одговор