Генералу Милану Симовићу у славу

Краљево не заборавља свог великана, а ваздухопловни ветерани свог командaнта

На годишњицу смрти, 9. јуни 1988. године, испред града Краљева венац на споменик генерал-пуковнику Милану Симовићу комаданту РВ и ПВО положио је Александар Ерац, а испред УПВЛПС Златомир Грујић.

Снага једног народа извире из његове свести, морала, традиција, постојаности и одлучности људи да истрају у очувању својих темељних вредности и идеала и да одлучно бране слободу и независност. Зато посвећеност очувању и одбрани тих вредности и примери јунуштва у тој борби заслужују посебну пажњу. Свако село, сваки град, регија, војна јединица и установа, наша отаџбина у целини, изнедрила је синове храбре на том вековном путу - а да ли их се сећамо са поштовањем? Време промена донело је и ерозиију свести о националним вредностима и у односу према жртвама, али и према херојима и заслужним синовима отечества.

Да није све изгубљено и да наде има говори и пример града Краљева и једног од његових челних људи – Александра Ерца, који је у име града дана 9. јуна 2017. године положио венац на спомен обележје вечне куће генерал-пуковника Милана Симовића у Алеји великана на новом гробљу у Београду. Поздрављајући такву акцију придружио се и председник УПВЛПС у име удружења. Верујемо да ће, како Ерац рече, следеће године бити више Краљевчана на пошти великану генералу Симовићу, али додајемо и више ваздухопловаца којима је он командовао.

Генерал Милан Симовић поникао у ваздухопловству Краљевине Југославије, учесник Априлског рата 1941. године, после слома и окупације земље, након дизања устанка против фашистичких завојевача придружио се дичним синовима и постао борац НОВЈ. Обављао је значајне руководеће и командне дужности током НОР-а и од почетка је у био активан учесник у процесу изградње ваздухопловства НОВЈ. Био је заменик и командант Прве ваздухопловне базе, а потом на најзначајнијим дужностима у Команди ваздухопловства ЈА и РВ и ПВО ЈНА, од команданта ваздухопловне дивизије, закључно са начелником штаба Команде РВ и ПВО и Команданта РВ и ПВО, уједно заступника ДСНО за РВ и ПВО. У два мандата био је директор ЈАТ-а. (Биографија Милана Симовића)

Краљево је било пред Други светски рат центар ваздухопловне индустрије Краљевине Југославије, са фабриком авиона, ваздухопловним заводом и радионицом, ваздухопловним школама и аеродромом. Град богате историје и гнездо јунака у ослободилачким ратовима Србије, Краљево је и град мученик у коме су фашистички окупатори, уз помоћ домаћих слугу, стрељали хиљаде људи, ђака, студената, чиновника, сељака и највише радника из фабрике вагона, железничке радионице и фабрике авиона. Наше ваздухопловство има највећу жртву и историји -  то је 467 стрељаних радниика краљевачке фабрике авиона октобра 1941. године. 

Генерал Симовић, популарни Зека био је омиљени командант и руководилац, кога се сећају многе генерације припадника РВ и ПВО. Његова смрт 1988. године  тужно је одјекнула у редовима ваздухопловаца. Сахрањен је у Авенији великана, близу генерала Виктора Бубња и других сабораца. Обилазили смо његов гроб  у разним пригодама, али од  ове, 29. годишњице, сигурно ће у протоколима за команданте РВ и ПВО овај датум, уз највећи празник РВ и ПВО, бити јасно уписан.

Захвалност што је у нама пробудио осећање одговорности и потакао нас да се са достојним поштовањем  односимо према великанима наше богате историје, посебно ми ваздухопловци према нашим ваздухопловним великанима, руководиоцима и командантима, има господин Александар Ерац из Краљева, коме одајемо признање за ову иницијативу која има велики значај. Верујемо да ће унапредити рад на неговању слободарских традиција, јачању патриотизма и родољубља.

Златомир ГРУЈИЋ

Оставите одговор