Дан сећања на почетак другог светског рата у Југославији

Комеморативним свечаностима и полагањем венаца данас је обележено 76 година од бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, чиме је почео напад нацистичке Немачке на Краљевину Југославију у Другом светском рату.

Чланови Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС) су присуствовали свечаностима у Иригу и на земунском Кеју код споменика пилотима браниоцима Београда.

У Иригу су јутрос у 10 часова положени венци код Спомен - плоче пилотима Шестог ловачког пука Ваздухопловства Краљевине Југославије која је постављена прошле године испред Српске читаонице.

Венце су на споменик, поред представника локалне самоуправе, положили и представници 204. ваздухопловне бригаде са аеродрома Батајница, као и чланови нашег Удружења.Након тога је у просторијама Читаонице одржан историјски час и промоција књиге "Ваздухопловство у Априлском рату", аутора мр Златомира Грујића, председниика нашег Удружења.Грујић је присутне подсетио на улогу нашег ваздухопловствва у Априлском рату и нарочито је у свом излагању истакао несебичну жртву припадника Шестог ловачког пука који су полетали на задатке одбране Београда са летелишта недалеко од Ирига, код манастира Крушедол.Уз државне и војне почасти, у име Владе Републике Србије крај Споменика пилотима браниоцима Београда априла 1941. венац је положио државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, у пратњи команданта Команде за обуку генерал-потпуковника Ђокице Петровића и заменика команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Славољуба Јанићијевића.Поред њих, венце су положили и Командант РВ и ПВО, генерал мајор Ранко Живак,као и представници нашег Удружења, Ваздухопловног савеза Србије, Удружења за неговање ваздухопловних традиција и 63. падобранске бригаде.На подручју Краљевине Југославије Други светски рат отпочео је бомбардовањем Београда 6. априла 1941. године. Масовно бомбардовање градова довело је до великог броја жртава и значајних материјалних разарања, попут уништења здања многих образовних, здравствених и установа културе.

Оставите одговор