Обележавање 50-те годишњице од завршетка школовања 17. класе ВВА

На данашњи дан пре 50 година, 27. септембра 1965. године на аеродрому Земуник крај Задра, у чин потпоручника авијације је промовисана 17. класа Ваздухопловне војне академије (ВВА) 

50. класа ВВА (1)

У свечаном строју постројеном на стајанци испред летелица на којима су дотадашњи питомци обављали летачку обуку, од 54 потпоручника који су завршили, летачке знакове и звање потпоручника авијације-пилота, добило је укупно 34 младића, док је њих 20 промовисано у потпоручнике авијације-официре за навођење.

Од 34 пилота, њих 12 се одмах јавило на службу у 204. ловачки авијацијски пук, одакле су упућени у СССР на школовање за пилоте суперсоничне авијације-ловце. Такође, од 20 официра за навођење, њих 11 је распоређено у Први пук ВОЈИН, одакле су заједно са класићима пилотима, упућени на школовање у СССР за  официре за навођење суперсоничних авиона, МиГ-21 који су тих година увођени у наоружање нашег РВ и ПВО. Остали су били распоређени у ескадриле дозвучне авијације и хеликоптерске јединице, као и друге јединице ВОЈИН.

Већина летача и ВОЈИН-оваца ове класе је дуго година обављала веома одговорне задатке у нашем РВ и ПВО. Међу њима је било и команданта бригада, пукова, командира ескадрила и начелника штабова. Четворица из класе су завршила ШНО, али сем генерала Имре Аготића, који је касније постао генерал у Хрватској војсци, преостала тројица нису добили генералски чин.

Треба рећи да је поред поменутог генерала Аготића, још један класић напустио ЈНА и прикључио се једној од војски насталих распадом бивше нам државе, док су остали припадници класе, у време превирања на територији СФРЈ или отишли у пензију, или су пак остали у саставу војске којој су првобитно дали заклетву.

На данашњој прозивци и скупу уприличеном у једном београдском ресторану, установљено је да се од укупног броја класића, окупљању одазвало њих 29.

50. класа ВВА (13)

Поред домаћина из Београда, на дружење се одазвао и већи број класића који своје пензионерске дане проводе у Словенији, Хрватској, БиХ, Црној Гори и Македонији. Нажалост, њих укупно 21 су преминули, док је неколицина било спречено да дође.

Ово окупљање је још једном показало да склопљења другарства, која трају ето више од 50 година, нису могла да наруше ни трвења на нашим просторима, ратови, национализми и сецесије...

Поштовани припадници 17. класе ВВА, нека вам је наздравље окупљање и да се састајете и дружите још много лета. Живели!!! [фото галерија]

Једно мишљење на „Обележавање 50-те годишњице од завршетка школовања 17. класе ВВА

Оставите одговор