Французи долазе у помоћ

У суботу, 12. септембра, у Смедеревској Паланци је одржана скромна церемонија којом приликом је одата почаст француској ескадрили „МФ.С99“, која је била ангажована у Србији од 1915. године.

1 (2)

Наиме, у лето 1914. године, Влада Краљевине Србије је затражила од Француске да као војну помоћ у Србију упути 12 авиона са пилотима и механичарима. Француска се одазвала овој молби српске краљевске владе и током јесени 1914. године, започеле су припреме људства и спремање авиона за пребазирање у Србију. Одређен је и командант јединице. Био је то мајор Роже Витра. Почетком 1915. године, формирана је ескадрила „МФ.С99“ са капетаном Витроом на челу, која је бројала 99 људи и 8 потпуно нових „Фарманових“ авиона МФ.11. Они су у Марсеју укрцани на бродове и преко Солуна и Ниша, у априлу су стигли у Смедеревску Паланку, коју је Ваздухопловна команда српске војске одредила као базу ове јединице, и која је убрзо понела назив „Француска аеропланска ескадра“. Убрзо након доласка, склапања летелица и представљања јединице српској Врховној команди под чијом надлежношћу су Французи и били, започела су дејства француских авијатичара, који су за врло кратко време успоставили превласт у ваздушном простору на до тада неокупираним деловима Краљевине Србије. У прво време ангажовани на задацима извиђања непријатељских трупа на линији Алибунар - Сланкамен - Нови Сад - Бачка Паланка - Бијељина - Лозница, убрзо су француски летачи обављали и јуришне задатке и то уништавања аустроугарских монитора на Дунаву. Затим су уследили успешни задаци пресретања аустроугарских летелица, да би на крају обављено и више бомбардерских задатака над деловима окупиране територије, али и у дубини непријатеља. А када је започело повлачење преко Албаније, ескадрила је напустила Смедеревску Паланку и пратила је српску војску у тој епопеји…

1 (9)

Након 100 година, на месту одакле су Французи заједно са Србима започело славно војевање, у Смедеревској Паланци, откривено је прво спомен обележје овим јунацима. У парку испред основне школе, у центру Смедеревске Паланке високо на постаменту постављена је макета авиона Морис Фарман МФ.11, у знак сећања на славну ескадрилу „МФ С.99“ и људе који су је чинили. Уз пригодан програм који су осмислили чланови локалног аеро-клуба, спомен-обележје су открили амбасадорка Француске Кристин Моро и престолонаследник принц Александар Карађорђевић.

1 (15)

Треба напоменути да је један од пилота у тој јединици био и капетан Луј Полан један од од пионира француске авијације и пилот који је у српској војсци, крајем 1915. године, извршио први санитетски лет, превозећи Милана Штефанека словачког пилота који је пребегао из Аустроугарске, и то од Косова Поља до Скадра. Штефанек је касније био један од оснивача Чехословачке и министар војни те земље. Из тог разлога, свечаност у Смедеревској Паланци је својим присуством увеличала и амбасадор Словачке госпођа Дагмар Репчекова, као и војни изасланици Француске, Словачке и Грчке. Као представник Поланове породице и његов земљак из Пезенаса, церемонији је присуствовао и Жан Клод Сигела, иначе ваздухопловни публициста.

1 (17)

Нажалост поред неколико представника наше војске, Музеја ЈРВ и УПВЛПС других представника „званичног“ Београда, на овој церемонији није било… [фото галерија]

Оставите одговор