Велевски Милисав

VelevskiJPGРођен је 15. априла 1931. године у селу Слатина, општина Македонски Брод, од оца Митрета и мајке Росе. Основну школу је похађао у родном месту. Године 1953. успешно завршава ШАОА и бива произведен у чин потпоручника авијације-пилота III категорије СБО.

Прво место службе био је Земуник, где је летео на Ф-47. Када се ситуација око Трста мало смирила, бива прекомандован у Церкље где лети на истом типу. Када је Тандерболт „пензионисан“, добија прекоманду у Ниш, где завршава преобуку и лети на авиону 522. Након увођења хеликоптера у састав РВ, бива одређен за преобуку на овај тип летелице и одлази у Мостар, где успешно овладава управљањем хеликоптерима С-51 и С-55. По повратку у матичну јединицу у Ниш, наставља да лети на овим хеликоптерима, а завршава и преобуку за Ми-4 и Ми-8. На хеликоптеру Ми-8, био је оспособљен за извршавање свих врста задатака, дању и ноћу, у свим временским условима. Био је вођа посаде и добио је и I категорију СБО. За време службовања, налетео је преко 4000 сати. Пензионисан је у чину капетана I класе авијације, 31. 12. 1980. године.

Током службе, више пута је одликован, похваљиван и награђиван и то Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима и Орденом Народне армије са сребрном звездом.

Са супругом Маријом живи у Нишу.

Оставите одговор